Γιώργος Ασημακόπουλος (INVENTOR): Ο... εφευρέτης του κλιματισμού στην Ελλάδα

Ποια είναι η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1966 και μέσα στα τρία τελευταία χρόνια της κρίσης αύξησε κατά 123% τις πωλήσεις της φέρνοντας κυριολεκτικά επανάσταση στην εν λόγω αγορά, ενώ πλέον είναι ο επίσημος διανομέας των οικιακών κλιματιστικών Haier

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Το ακούμε ολοένα πιο συχνά. Ή, πιο σωστά και για να ακριβολογούμε, το... νιώθουμε. Οτι δηλαδή ο κλιματισμός υπήρξε μία από τις μεγάλες τεχνολογικές ανακαλύψεις,

αν και είναι αρκετά υποτιμημένος. Πώς άραγε θα βγάζαμε φέτος το καλοκαίρι με τους τρεις σκληρούς καύσωνες εάν ο Stuart W. Cramer από τη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ δεν διερευνούσε στις αρχές του 20ού αιώνα μεθόδους πρόσθεσης υγρασίας στην ατμόσφαιρα του κλωστοϋφαντηρίου του; Ή, για να πάμε πιο πίσω στον χρόνο, αν δεν έθεταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τον θεμέλιο λίθο για τις βασικές αρχές του κλιματισμού όταν, προκειμένου να δροσιστούν, κρεμούσαν καλάμια στα παράθυρα των σπιτιών τους, τα οποία έβρεχαν με καθαρό νερό; Αν οι αρχαίοι Ρωμαίοι δεν διοχέτευαν νερό από τα υδραγωγεία στο εσωτερικό των περιμετρικών τοίχων με αποτέλεσμα την ψύξη τους; Ή αν τον 2ο αιώνα ο Κινέζος εφευρέτης Ding Huan της δυναστείας των Χαν δεν εφεύρισκε ένα είδος αξονικού ανεμιστήρα με πολλαπλά πτερύγια, διαμέτρου περίπου 3 μέτρων, ο οποίος κινούνταν με ανθρώπινη παρέμβαση;

Inventor στα ελληνικά σημαίνει «εφευρέτης». Είναι εκείνος ο οποίος συνήθως για το γενικό καλό βρίσκει μια καινοτομία αλλάζοντας συχνά τη ροή των πραγμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και το όνομα της κατόχου και αποκλειστικού παγκόσμιου διανομέα των συνεπώνυμων κλιματιστικών. Μιας ελληνικής εταιρείας με οικογενειακά χαρακτηριστικά που εδώ και 51 χρόνια έχει πραγματοποιήσει ένα απολύτως ελληνικό success story. Της εταιρείας που εδώ και μήνες έφερε στη χώρα μας τα γνωστά επίσης κλιματιστικά Haier κάνοντας ένα απίστευτο «ματ» στη συγκεκριμένη αγορά ενώ πρόσφατα αναδείχθηκε ανάμεσα στους Greek Business Champions, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας», ως επιχείρηση που την τριετία (2013-2015) κατόρθωσε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 123% και παράλληλα τα κέρδη της κατά 113%. Δεν είναι και μικρό πράγμα εξάλλου από τα 9,5 εκατ. ευρώ το 2013 η Inventor A.G. A.E. το 2015 να φτάνει τα 21,4 εκατ. ευρώ, με διπλασιασμό των κερδών προ φόρων της στα 538.000 ευρώ. Και αυτά από μια εταιρεία που πουλάει κλιματιστικά είδη για το σπίτι ή το γραφείο και αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον χώρο του κλιματισμού και των ηλεκτρικών συσκευών.

Η επένδυση στη Haier

Στην εκτόξευση αυτή των μεγεθών και της παρουσίας της εταιρείας πάντως βοήθησε σαφώς η ανάληψη ως επίσημος διανομέας των οικιακών κλιματιστικών Haier. Από τις αρχές του 2016 η Inventor A.G. A.Ε. είναι ο επίσημος διανομέας, με τον πολυεθνικό όμιλο Haier να είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρικών ειδών στο κόσμο, σημειώνοντας ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης. Ενας οργανισμός που κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατηγορία των μεγάλων συσκευών. Η κίνηση της Ιnventor A.G. A.E. και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, του 44χρονου Γιώργου Ασημακόπουλου, να ενισχύσει την προϊοντική γκάμα με σκοπό να παρέχει στο δυναμικά αναπτυσσόμενο πελατολόγιο της επιχείρησης ποικίλες λύσεις στην κατηγορία του οικιακού κλιματισμού ήταν μια κίνηση σημαντική σε μια συγκυρία αρνητική συνολικά για τον κλάδο και τον ανταγωνισμό του. Κυρίαρχα αυτή η επιλογή βασίστηκε στην άνοδο του τουρισμού στη χώρα μας, άρα και στην αυξανόμενη ανάγκη για ψύξη και κλιματισμό σε ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και στο φαινόμενο των μεγάλων ζεστών που πλέον πλήττει νομοτελειακά την Ελλάδα. Κάπως έτσι, αντί την εταιρεία να την προβληματίσει το γενικότερα αρνητικό κλίμα, αντιθέτως την οδήγησε σε μια σωστή από κάθε άποψη απόφαση.

Με μεγάλη εμπειρία ως κάτοχος και αποκλειστική διανομέας των κλιματιστικών Inventor παγκοσμίως, η συνεπώνυμη εταιρεία γνώριζε την αγορά όσο καμία άλλη, ενώ έχει και διεθνές αποτύπωμα. Για περίπου μισό αιώνα η Inventor κατάφερε να εδραιωθεί στον χώρο του κλιματισμού και των ηλεκτρικών συσκευών με την υψηλή ποιότητα προϊόντων και την άριστη εξυπηρέτηση. Τα προϊόντα της επωνυμίας Inventor διανέμονται σε όλο τον κόσμο μέσω ενός πολύ καλά οργανωμένου δικτύου πωλήσεων, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις μάρκετινγκ σε κάθε διανομέα καθώς και ένα αφοσιωμένο τμήμα υποστήριξης πελατών μετά την αγορά των προϊόντων σε επίπεδο τελικού καταναλωτή αλλά και συνεργαζόμενων διανομέων. Οδηγώντας, λοιπόν, τις εξελίξεις, η Inventor πρώτη υιοθέτησε τη χρήση Wi-Fi (απομακρυσμένη διαχείριση) στα κλιματιστικά της, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους χρήστες να απολαμβάνουν ιδανικές συνθήκες ψύξης ή θέρμανσης όπου και όποτε το επιθυμούν, συμβάλλοντας ενεργά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η επένδυση στην ψύξη και τον κλιματισμό στους επαγγελματικούς χώρους έδωσε ώθηση τα τελευταία χρόνια στον όμιλο με πολύ θετικά αποτελέσματα, καθώς και στα ψυγεία και τους αφυγραντήρες. Με έδρα στον Αγιο Στέφανο η οικογενειακή αυτή εταιρεία λόγω της πτώσης της οικοδομής, άρα και της πώλησης νέων κατοικιών, γύρω στο 2012, αναγκάστηκε σε πλήρη ανατροπή της στρατηγικής της. Κυριολεκτικά η κρίση για τον Γιώργο Ασημακόπουλο και την ομάδα του αποτέλεσε ευκαιρία, καθώς η Inventor στράφηκε σύντομα σε νέα πεδία για να καλύψει το κενό. Το 2014 πήρε τη σημερινή της νομική υπόσταση, με τον Γιώργο Ασημακόπουλο τον νεότερο (και ο πατέρας του που δημιούργησε το 1966 είχε το ίδιο όνομα) να αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και την 72χρονη μητέρα του Μαρία τη θέση της αντιπροέδρου.

Η ιστορία της Ιnventor A.G. Α.Ε.

Ως γνήσιο τέκνο μιας οικονομίας που εξελισσόταν, η Inventor ιδρύθηκε το 1966 ως Γ.Ι. Ασημακόπουλος ΕΠΕ αξιοποιώντας το κύμα της ανοικοδόμησης αλλά και της ανάγκης για κλιματισμό σε μια Ελλάδα που εκμοντερνιζόταν. Μπορεί σήμερα την πολυκατοικία πολλοί να τη βρίζουν, όμως εκείνα τα χρόνια αποτέλεσε κυριολεκτικά την ατμομηχανή για την οικονομία της Ελλάδας. Και για τον κλιματισμό φυσικά. Η επιχείρηση κατόρθωσε να αναδειχθεί σε μία από τις πιο αναγνωρισμένες και έγκυρες εταιρείες κλιματισμού, αν και στην αρχική της δραστηριότητα ήταν και οι τεχνικές εργασίες καθώς και οι οικοδομές. Γρήγορα ο Γιώργος Ασημακόπουλος ο πρεσβύτερος κατανόησε την άνοδο των αναγκών για κλιματισμό και έτσι πέρασε στη χονδρική κλιματισμού, αναλαμβάνοντας το ούτως ή άλλως θερμό καλοκαίρι του 1974 (και πολιτικά λόγω των κυπριακών γεγονότων) την αντιπροσώπευση της General Electric στην ελληνική αγορά. Η δραστηριότητα αυτή εξελίχθηκε πάρα πολύ καλά πατώντας στην αστικοποίηση του Ελληνα. Με διαθέσιμο πλέον εισόδημα και με την τόνωση της οικοδομής, η απαίτηση για ποιότητα στον κλιματισμό μεγάλωσε.

Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981 έφερε νέα ήθη, έχοντας ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί ακόμα περισσότερο η κατανάλωση και έτσι την ίδια χρονιά η αμερικανική εταιρεία ψύξης και κλιματισμού Trane USA να αποκτήσει παρουσία στην ελληνική αγορά μέσω της Γ. Ασημακόπουλος ΕΠΕ. Ακολούθησε το 1989 η Goodman USA, ενώ το 1997 η Γ. Ασημακόπουλος έγινε αντιπρόσωπος της Intertherm USA & Nordyne USA. Το 2007 έγινε το μεγάλο άλμα. Λανσαρίστηκε το brand Inventor και σύντομα ιδρύθηκε το υποκατάστημα της Inventor στη Ρουμανία. Πέντε χρόνια αργότερα ήρθε το επόμενο στοίχημα, αυτό της Κίνας, ενώ το 2013 προέκυψε η εξαγορά της Inventor Concept SRL και η μετατροπή της από ΕΠΕ σε Ανώνυμη Εταιρεία. Τη σημερινή Inventor A.G. Α.Ε. Στα πράγματα ήδη από τις αρχές του 2000 έχει μπει για τα καλά ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Ασημακόπουλος.

Με σπουδές στα Εκπαιδευτήρια Δούκα και το BCA οδήγησε την εταιρεία σε διεθνοποίηση και ανάπτυξη των εργασιών της. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2015 υπήρξε αύξηση παρουσίας των προϊόντων Inventor στο δίκτυο λιανικής πώλησης σε περισσότερα από 500 σημεία στην εγχώρια αγορά, ενώ μια χρονιά αργότερα η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του διαδικτυακού καναλιού πώλησης Amazon, με περισσότερους από 320.000.000 δυνητικούς πελάτες σε όλη την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει σημειώσει έναν σημαντικό αριθμό επαφών και συνεργασιών σε ολόκληρο τον κόσμο. H Inventor διαθέτει πλέον 150 διεθνείς διανομείς σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως, με παρουσία σε όλη την Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Γερμανία, Πολωνία κ.λπ.) και χώρες όπως η Νότια Αφρική, το Πακιστάν, το Νεπάλ, η Καμπότζη, η Ιορδανία, η Αυστραλία, το Ισραήλ κ.ά. Οι περισσότερες πωλήσεις σε διεθνές επίπεδό πάντως κατευθύνονται πλέον από τη θυγατρική στη Ρουμανία, η οποία ηγήθηκε των διεθνών πωλήσεων όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η επένδυση της εταιρείας στην κοινωνική ευθύνη με δωρεές προς το Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και άλλες δράσεις.

Keywords
ελλαδα, εν λόγω, general electric, εταιρεία, καλοκαιρι, ηπα, σημαίνει, success, haier, ματ, greek, business, νέα, επε, ΠΑΣΟΚ, usa, srl, amazon, γαλλια, Νεπάλ, θυγατρική, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, κοινωνικος τουρισμος, εκλογες ηπα, Ημέρα του παιδιού, αποτελεσματα, χωρες, αυστραλια, αφρικη, βελγιο, γερμανια, εδρα, ηπα, ιορδανια, ισπανια, ισραηλ, κλιματιστικα, μητερα, οικονομια, πλαισιο, ρουμανια, σημερινη, το χαμογελο του παιδιου, χαμογελο του παιδιου, ψυγεια, ψυξη, ωθηση, amazon, usa, αγορα, αυξηση, ανοδος, απιστευτο, ατμομηχανη, ατμοσφαιρα, βαλκανια, γνησιο, δικτυο, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ηθη, ελβετια, ενεργα, εν λόγω, εξυπηρετηση, επε, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, ιδιο, ειδος, πολυκατοικια, θυγατρική, κυμα, κινηση, κλιμα, μηνες, μικρο, μαρια, νερο, νομικη, νοτια αφρικη, ομαδα, ανωνυμη εταιρεια, ονομα, πακισταν, παμε, πεδια, ποιοτητα, ροη, πολωνια, πωλησεις, συντομα, σπιτι, τμημα, τρια, υψηλη, φυσικα, φτανει, χαμογελο, χονδρικη, business, ειδη, ελληνικα, general electric, greek, haier, χωρα, σημαίνει, srl, success, θετικα
Τυχαία Θέματα