Το αυτοκίνητό σάς μελετά προσεκτικά και τώρα όλοι θέλουν τα δεδομένα σας!

Όπως ίσως έχετε υποπτευθεί το αυτοκίνητό σας, σας... κατασκοπεύει.

Βάλτε μπρος ένα νέο μοντέλο και θα αναβαθμίσει περισσότερα από 100.000 σημεία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών λεπτομερειών όπως το βάρος του επιβάτη του μπροστινού καθίσματος.

Το σύστημα πλοήγησης εντοπίζει κάθε μίλι και θυμάται την ρουτίνα σας για την δουλειά. Ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου είναι έξυπνος αρκετά για να σας βοηθήσει να αποφύγετε κυκλοφοριακή συμφόρηση ή να βρείτε χώρο για παρκάρισμα και σύντομα θα είναι ικανό όχι μόνο να συνδεθεί στο καθημερινό πρόγραμμά σας αλλά και να γνωρίζει τις διαδικτυακές

αγορές σας.

Το συνδεδεμένο αυτοκίνητο θα είναι μια καταπληκτική διευκόλυνση ή ένας αδιάκριτος εφιάλτης, ανάλογα πως το βλέπει κανείς. Για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, μπορεί να εξελιχθεί σε κανονικό χρυσωρυχείο, γι αυτό εξάλλου επιχειρούν να «χτίσουν» προγράμματα ασφαλείας για να αποτρέψουν την εμπλοκή της Google και της Apple, ελπίζοντας να σας κρατήσουν μακριά από τα κινητά και τις εφαρμογές.

"Όλοι προσπαθούν να ελέγξουν τις οθόνες στο αυτοκίνητο", λέει ο Tony Posawatz, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Invictus iCar και ένας από τους δημιουργούς της Chevrolet Volt. "Υπάρχει τεράστια αξία στα δεδομένα και προσπαθούν να καταλάβουν πώς θα την πάρουν".

Η μάχη του ταμπλό εντείνεται, καθώς η τεχνολογία οδήγησης προοδεύει ραγδαία. Όταν τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό αποτελέσουν την νόρμα, ο κόσμος θα έχει τον χρόνο να γίνει πραγματικά δραστήριος καταναλωτής.

Η Ford Motor Co. και άλλοι ήδη προσπαθούν να απομονώσουν ή να περιορίσουν την πρόσβαση της Google στα ζουμερά δεδομένα που θα υπάρχουν συσσωρευμένα από την στιγμή που ο κόσμος ξεκινήσει να αγοράζει από τα καθίσματα του αυτοκινήτου του.

"Δεν είμαστε σε θέση να μετατρέψουμε τα οχήματά μας σε μια εμπειρία της Google ή της Apple", λέει ο Don Butler, ο διευθύνων σύμβουλος της Ford για τις συνδέσεις μεταξύ οχημάτων και υπηρεσιών.

Η Ford, η BMW, η Genereal Motors Co. και άλλοι έχουν αναπτύξει ή αγοράσει ειδικά συστήματα που μπορούν να φιλοξενήσουν και να επιβλέψουν εφαρμογές εξωτερικών παραγόντων. Αρκετές μάρκες, όπως η Chevrolet και η Ford, έχουν επιλέξει να επιτρέπουν στους οδηγούς να διοχετεύουν συστήματα δημιουργημένα από την Google και την Apple-- Apple CarPlay και Android Auto-- χωρίς να δίνουν στις τεχνολογικές εταιρείες είσοδο στις προσωπικές πληροφορίες του οδηγού ή στα διαγνωστικά του οχήματος. (Είναι διττός ο δρόμος: για παράδειγμα, από την στιγμή που οι CarPlay χάρτες, τα μηνύματα και ο ήχος χειρίζονται κατά κόρον από το κινητό, οποιαδήποτε κατοχυρωμένη πληροφορία υπάρχει στην εφαρμογή, δεν γίνεται διαθέσιμη στον υπολογιστή του αυτοκινήτου.)

Η απάντηση της Ford λέγεται AppLink, το οποίο χρησιμοποιεί και η Toyota Motor Corp. Και επιτρέπει στο αυτοκίνητο να λειτουργήσει με 90 εφαρμογές κινητού χωρίς να χρησιμοποιεί το CarPlay ή το AndroidAuto. Αν οι οδηγοί το επιλέξουν, μπορούν να συνδέσουν αυτά τα χειριστικά συστήματα στις οθόνες του οχήματος χωρίς τεχνολογικούς ανταγωνιστές και να σκαλίσουν δεδομένα του οχήματος.

Δυνατότητες Πλοήγησης

Όσο για την BMW, την Daimler AG και την Volkswagen AG, συνεργάστηκαν πέρυσι για να αγοράσουν την εταιρεία πλοήγησης της Nokia Corp., Here, για 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Alibaba Group Holding Ltd., του οποίου η YunOS συνδέει τηλέφωνα, με tablets και έξυπνα ρολόγια, δουλεύει σε συμφωνίες με Κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων για να προσαρμόζονται και σε οχήματα επίσης. Η Mazda Motor Corp., βοήθησε στην χρηματοδότηση ενός δικτύου εν ονόματι OpenCar, η οποία θα ανακοινώσει συμφωνίες με άλλες εταιρείες στη συνέχεια αυτού τους έτους, λέει ο Bryan Mistele, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού Inrix, η οποία απέκτησε την OpenCar τον Μάρτιο.

"Όλοι οι κατασκευαστές", λέει, "ανησυχούν για την Google και την Apple". Και υπάρχει καλός λόγος.

Αναπτύσσουν αυτοκίνητα ή τεχνολογία αυτόματης οδήγησης και την ίδια ώρα είναι οι γίγαντες όσον αφορά σε υπηρεσίες διασύνδεσης. Σχεδόν όλοι έχουν το έξυπνο κινητό τους στο χέρι όλη την ώρα, ακόμα και κατά την διάρκεια της οδήγησης.

Εφαρμογές εντός του αυτοκινήτου

Ανάμεσα στο πλήθος των γνωστών εφαρμογών που σχετίζονται με αυτοκίνητα: το Waze της Google, το οποίο έχει διαφημιστικά έσοδα και προσφέρει οδηγίες σχετικά με την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης, το Yelp, το οποίο δίνει τοποθεσίες και κριτικές από τοπικές επιχειρήσεις και το πρόγραμμα μουσικής Spotify.

Οι εταιρείες αυτοκινήτων δεν είναι τόσο καλές στις εφαρμογές και στο ψηφιακό περιεχόμενο όσο οι τεχνολογικές εταιρείες, λέει ο Eric Noble, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας CarLab. "Υπάρχουν πιθανότητες οι κατασκευαστές αυτοκινήτων να βρουν οτιδήποτε το οποίο θα μπορεί να ανταγωνιστεί ένα τηλέφωνο; κυνηγούν ένα ουράνιο τόξο".

Μια εκπρόσωπος της Google, η Kaori Miyake, λέει πως η εταιρεία είναι ενθουσιασμένη να δουλέψει περισσότερο με την βιομηχανία αυτοκινήτων στην αυτοκινητιστική συνδεσιμότητα. Επίσης λέει πως η Google δεν ενδιαφέρεται σε δεδομένα συμπεριφοράς του καταναλωτή -μέσω του αυτοκινήτου- για να τα χρησιμοποιήσει για δικούς της διαφημιστικούς λόγους, χωρίς να συγκεκριμενοποιήσει εάν η Google θα ήθελε να εμπλακεί σε αυτό με σκοπό να το πουλήσει σε άλλους.

Η εκπρόσωπος της Apple, Stephanie Saffer, αρνήθηκε να σχολιάσει πέρα από το να επισημάνει ότι η κατασκευαστική πολιτική ιδιωτικότητας των iPhone εκθέτει πως δεν συγκεντρώνει τοποθεσίες ή δεδομένα συμπεριφοράς, καθώς δεν παράγει έσοδα από την διαφήμιση.

Το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών

Το Waze ήδη εμβαθύνει σε προσωπικά δεδομένα σε τηλέφωνα και προβάλει διαφημίσεις στις οθόνες 50 εκατομμυρίων χρηστών ανά τον κόσμο, λέει η Julie Mossler, πρόεδρος της μάρκας Waze.

Δεν είναι μόνο οι τεχνολογικές εταιρείες που ενδιαφέρονται στα δεδομένα. Οι ασφαλιστικές θα ξετρελαίνονταν να έχουν πρώτη θέση στην γνώση ενός οδηγού-- θα μπορούσε να σημειώσει υψηλότερες τιμές για ένα αποδεδειγμένα ηγετικό βήμα. Η Ford και η GM μαζί θα εντοπίσουν τέτοιες στατιστικές και θα τις δώσουν ανώνυμα στους ασφαλιστές, επιτρέποντας σε έναν καταναλωτή να επικοινωνεί με τον πάροχο αν οι συνήθειες οδήγησης κόψουν τις προσαυξήσεις.

Όσον αφορά στην διαφήμιση, η υπηρεσία εγγραφής του OnStar της GM, έχει πάρει μια σελίδα από το μοντέλο της τεχνολογικής εταιρείας από, για παράδειγμα, το να προσφέρει κουπόνια στο ταμπλό για βενζινάδικα όπως το Exxon και το Mobil και την ικανότητα να κλείνει δωμάτια ξενοδοχείων. Η υπηρεσία Mbrace της Mercedes-Benz μπορεί με το άγγιγμα ενός κουμπιού να γλιτώσει τον οδηγό από κίνηση ή κακό καιρό. Και τα δύο κοστίζουν περίπου 20 δολάρια το μήνα.

Η GM θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική ώστε να κρατήσει τις προσφορές του διαδικτύου στο ταμπλό που σχετίζονται με την οδήγηση, σύμφωνα με τον Phil Abram, τον υπεύθυνο ενημερω-διασκέδασης της εταιρείας. "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το τι σπρώχνουμε", λέει ο ίδιος. "Πρέπει να είναι σχετικό με το όχημα. Είναι σίγουρη επιτυχία—μέχρι το σημείο που γίνεται τρομακτικό".

Keywords
Τυχαία Θέματα