Με ρυθμούς «χελώνας» οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων από Ιταλία και Ελλάδα

Του Ιωάννη Αντύπα

Με ρυθμούς «χελώνας» γίνονται οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων από Ιταλία και Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου αν και φαίνεται να υπάρχει μια θετική πορεία και αύξηση της προόδου, δεν καταφέρνει να φτάσει τα επίπεδα που προέβλεπε η ΕΕ τον προηγούμενο χρόνο.

Αναλυτικά, τα Κράτη Μέλη κατάφεραν να αυξήσουν τις προσπάθειες τους καταφέρνοντας να γίνει μετεγκατάσταση σε επιπλέον 776 άτομα, θετική εξέλιξη μεν, πολύ μακριά όμως

από τα 6.000 άτομα το μήνα που είχε υποσχεθεί ο Έλληνας Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Συνολικά από την αρχή του σχεδίου έχουν μετεγκατασταθεί 3.056 άτομα από την Ελλάδα και την Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2.213 από την Ελλάδα και 843 από την Ιταλία. Το σχέδιο της ΕΕ προβλέπει την συνολική μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων από τις δύο χώρες του Νότου.

Παράλληλα στο ζήτημα της επανεγκατάστασης (μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία προς την ΕΕ) επιπλέον 802 Σύροι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ανακοίνωση του ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είπε πως:

«Καλωσορίζω τις αυξημένες προσπάθειες που κάνουν τους τελευταίους μήνες τα κράτη μέλη για την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση. Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η οποία προστίθεται στην ήδη τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν τα κράτη μέλη για να φιλοξενήσουν πάνω από 1.2 εκατομμύρια πρόσφυγες που χρήζουν προστασία ασύλου το 2015».

Keywords
Τυχαία Θέματα