Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις εκτινάσσει το 10ετές στο 8%

Το αδιέξοδο στο τελευταίο eurogroup και η αβεβαιότητα που έχει σκεπάσει τις προοπτικές για μία συμφωνία ώστε να κλείσει η β' αξιολόγηση ρίχνουν βαριά σκιά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων που έχουν πάρει την ανιούσα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά πλέον κινείται πλέον πάνω απ' το επίπεδο του 8% από 6,9% που ήταν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Κάτι που σημαίνει ότι αφενός οι επενδυτές προσπαθούν να περιορίσουν την έκθεση τους μειώνοντας το ρίσκο όσο συνεχίζεται η αντιπαράθεση

με τους δανειστές και αφετέρου τινάζεται στον αέρα η προοπτική αποκλιμάκωσης των αποδόσεων που θα άνοιγε το δρόμο για μία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Βέβαια για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η κυβέρνηση να τα βρει με τους εταίρους και ακολούθως η ΕΚΤ να εντάξει τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μία προοπτική όμως που πλέον απομακρύνεται σύμφωνα με τους επενδυτές.

«Με την Ελλάδα διαρκώς έχουμε ντε ζα βου... κάθε χρόνο τα ίδια. Απλά αυτή τη φορά η αγορά ένοιωθε πιο σίγουρη ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ωστόσο και πάλι έχουμε νέες καθυστερήσεις. Ίσως τώρα είναι λίγο πιο πολύπλοκα τα πράγματα λόγω της διαφορετικής προσέγγισης μεταξύ των δανειστών και της προεκλογικής περιόδου στη Γαλλία και τη Γερμανία. Θεωρώ όμως ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει συμβιβασμός», σχολίαζε το πρωί στο Bloomberg ο επικεφαλής στρατηγικής FX της BofA Merrill Lynch Αθ. Βαμβακίδης.

Στ. Μορφίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα