Η γυναίκα των 2 τρισ. δολαρίων που αλλάζει την Pimco

Στο Μόναχο βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία διαχείρισης κεφαλαίων ύψους 2 τρισ. δολαρίων της Allianz. Εκεί και συγκεκριμένα στον 5ο όροφο, μπορεί κανείς να βρει και μια 48χρονη καλοντυμένη γυναίκα, απόλυτα συγκεντρωμένη στη δουλειά της με μια κούπα καφέ πλάι της που γράφει τη λέξη «ακεραιότητα» σε έξι γλώσσες. Δεν είναι άλλη από τη Jackie Hunt, μια από τις πιο σημαντικές γυναίκες στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης κεφαλαίων της Allianz

και του αμερικανικού τμήματος ασφαλειών ζωής.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Hunt ανέλαβε την ευθύνη της Pacific Investment Management Co.(Pimco), που ήταν κάποτε το μεγαλύτερο ταμείο ομολόγων στον κόσμο, καθώς και της Allianz Global Investors. Υπό την επίβλεψη της Hunt, η Pimco κατάφερε να ανακοινώσει τις πρώτες καθαρές εισροές από το 2013, θέτοντας έτσι τέλος σε μια επίπονη περίοδο που κορυφώθηκε με την αποχώρηση του συνιδρυτή της, Bill Gross. Η ίδια, ωστόσο, δεν διεκδικεί τις «δάφνες» για την αναγέννηση της Pimco. «Είναι σπουδαίο να έρχεσαι σε μια στιγμή καμπής. Αλλά το καλό αποτέλεσμα προέκυψε από τη σκληρή δουλειά πολλών ανθρώπων που έγινε πριν ακόμα έρθω εγώ εδώ», αναφέρει.

Γεννημένη στη Νότια Αφρική, λογίστρια με μικρή εμπειρία στη διαχείριση χρημάτων, δέχτηκε να αναλάβει μια καταπληκτική πρόκληση, την ώρα που ο κλάδος αντιμετώπιζε ισχυρές πιέσεις και προσπαθούσε να παγιωθεί σε ένα περιβάλλον πτώσης των αμοιβών, ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων που διάβρωναν τις αποδόσεις και επενδυτών που εγκατέλειπαν τους ενεργούς διαχειριστές κεφαλαίων για παθητικές στρατηγικές χαμηλού κόστους.

Η Pimco, με έδρα την Καλιφόρνια, την οποία αγόρασε η Allianz το 2000 αγωνιζόταν να μείνει στην επιφάνεια. Τρία χρόνια αιμορραγίας είχαν περικόψει τα assets της κατά σχεδόν ¼, στα 1,47 τρισ. δολ. Η έξοδος του Gross το 2014 έκανε ζημιά στο brand και ξεσήκωσε θύελλα κριτικής κατά της Allianz.

Τι ώθησε λοιπόν τη Hunt να αναλάβει αυτή τη δουλειά; «Δεν με ενδιέφερε να πάω σε κάποιον οργανισμό χωρίς να υπάρχει καμία πρόκληση. Στην Allianz αισθάνθηκα ότι μπορώ να συνεισφέρω», απαντά.

Η διαδρομή της ήταν γεμάτη ανατροπές και αλλαγές. Ξεκίνησε ως υπεύθυνη λογιστικού ελέγχου στη Deloitte & Touche στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η καριέρα της την έκανε να ζήσει σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους και τελικά να «προσγειωθεί» στον ασφαλιστικό κλάδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως υποστηρίζει, η γραμμή μεταξύ της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ασφαλειών είναι θολή. Οι πελάτες τελικά, λέει, θέλουν ένα πράγμα: αποδόσεις.. «Δεν τους ενδιαφέρει το προϊόν, αλλά το αποτέλεσμα», αναφέρει και αυτό το δόγμα ακολούθησε και στην Αllianz, όπου κάποια στιγμή ανέκυψε και το ερώτημα γιατί να μην συνδυαστούν Pimco και AGI (Allianz Global Investors), αντί να ανταγωνίζονται στην προσέλκυση πελατών. Η Hunt απορρίπτει την ιδέα, λέγοντας ότι οι δυο εταιρείες είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους.

Η AGI, που επιβλέπει 881 δισ. ευρώ και βρίσκεται έξω από τη Φρανκφούρτη, ήταν μια συλλογή μάνατζερ που λειτουργούσαν κάτω από την ίδια στέγη. Η Pimco είναι ακριβώς το αντίθετο και είναι απαραίτητο να υπάρχουν και οι δύο αυτοί πυλώνες, που θα στοχεύουν στην εξυπηρέτηση πελατών λιανικής σε μέρη όπου υπάρχει ζήτηση και όπου οι εταιρείες δεν έχουν μεγάλη παρουσία, όπως η Ασία.

Στην προσωπική της ζωή η Hunt είναι μητέρα δύο εφήβων και αυτό, όπως λέει, της έχει διδάξει τι θα πει υπομονή. Επίσης, έχει μάθει ότι με το να είναι κανείς δογματικός, αυτό που καταφέρνει είναι να δημιουργεί περιττές συγκρούσεις. Σε κάθε περίπτωση, μόνον ο χρόνος θα πει αν αυτά της τα χαρακτηριστικά θα τη βοηθήσουν στα νέα, δύσκολα καθήκοντά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα