Γιατί οι αναλυτές αναβαθμίζουν τις προοπτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από τις συνέπειες της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, αλλά και από την πολυετή αναιμική οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο αρχίζουν να εμφανίζουν κάποια σημάδια αισιοδοξίας.

Οι αναλυτές αναθεωρούν θετικά τα τραπεζικά κέρδη μετά από έξι χρόνια υποβαθμίσεων, κι αυτό γιατί αρχίσει να αποτιμούν καλύτερες προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ βλέπουν και ανάκαμψη των αποδόσεων των ομολόγων. Ως εκ τούτου αυξάνουν τις εκτιμήσεις τους για τα λειτουργικά έσοδα κατά

8% σε σχέση με 10 μήνες πριν. Και πάλι, όμως, ο τομέας παραμένει ως ένας από τους φθηνότερους στην Ευρώπη.

Τώρα, οι τράπεζες αναμένουν άλμα 22% στα λειτουργικά έσοδα για φέτος. Αυτή θα είναι η ισχυρότερη ανάπτυξη από το 2010 και πολύ ανώτερη από την ανάπτυξη του 14% που αναμένεται συνολικά για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600.

Σύμφωνα με τον αναλυτή μακρο της Degroof Petercam , Bruno Colmant τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλοί «ψεύτικοι κύκνοι» για ανάκαμψη των τραπεζικών κερδών, «αυτή τη φορά, ωστόσο, το περιβάλλον μακρο πραγματικά βελτιώνεται, οι αποδόσεις ανεβαίνουν και οι τράπεζες διαχειρίζονται και ελέγχουν πολύ καλύτερα τα κόστη».

Ενώ ο τραπεζικός κλάδος αναμένεται να απολαύσει έντονη άνοδο των κερδών, διαπραγματεύεται περίπου 12 φορές τα αναμενόμενα κέρδη για το επόμενο 12μηνο – πολύ χαμηλότερα από τη διαπραγμάτευση σχεδόν κατά 15 φορές της τιμής προς τα κέρδη για τον Stoxx Europe 600. Πάνω από τις μισές τράπεζες που είναι εισηγμένες Stoxx 600 εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία. Μεταξύ αυτών οι Barclays, Societe Generale και Credit Suisse.

- Η UBS ανακοίνωσε προ ημερών ότι τοα προ φόρων κέρδη υπερτριπλασιάστηκαν κατά το δ’ τρίμηνο, ενώ η Banco Santander ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη που ξεπέρασαν τι προβλέψεις.

- Στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch αναβάθμισαν τις αξιολογήσεις τους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε «overweight», αναφέροντας ότι η αναθέρμανση της οικονομίας εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος και ότι οι αποδόσεις και οι αποτιμήσεις του κλάδου συσχετίζονται στενά με την αύξηση των επιτοκίων και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Ανέφεραν επίσης ότι θετικό ρόλο παίζουν και τα EPS.

- Τέλος, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ακόμα πολύ δρόμο να κάνουν σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ. Ο τραπεζικός δείκτης του Stoxx 600 βρίσκεται ακόμα χαμηλότερα από τα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση κατά 2/3, βρίσκονται μόνο κατά 30% χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα