Το Brexit θα μπορούσε να φέρει παράταση της λιτότητας για δύο χρόνια

Αντιμέτωπη με μια περίοδο λιτότητας είναι πιθανό να βρεθεί η Βρετανία σε περίπτωση αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το δημόσιο αναμένεται να χάσει δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών (IFS).

Αντί η χώρα να επιτύχει πλεόνασμα κατά το έτος 2019-2020 όπως σχεδιάζει σήμερα, είναι πολύ πιθανό να διολισθήσει σε έλλειμμα έως και 30 δισ. στερλίνων.

«Το να φτάσει σε ισορροπημένο ισοζύγιο από εκεί, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, θα απαιτούσε ένα ή δύο επιπρόσθετα έτη λιτότητας βάσει του τρέχοντος ρυθμού περικοπών στη δαπάνη», εκτίμησε ο διευθυντής

του Ινστιτούτου, Paul Johnson στο Bloomberg. «Ή θα μπορούσαμε να ζήσουμε με υψηλότερο δανεισμό και χρέος», πρόσθεσε.

Η παρέμβαση του αμερόληπτου από κομματικής άποψης IFS αποτελεί ισχυρή τόνωση για τον Τζορτζ Όσμπορν σε μια περίοδο που επιχειρηματολογεί υπέρ της παραμονής της χώρας του στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Έρχεται, επίσης, μόλις δύο ημέρες αφού το υπουργείο του προειδοποίησε πως μια έκβαση υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του επόμενου μήνα θα ρίξει τη Βρετανία στην ύφεση κα θα αυξήσει τον καθαρό δανεισμό κατά 39 δισ. στερλίνες για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το IFS προβλέπει ότι ένα έλλειμμα 20 δισ. στερλίνων είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο ενώ το χειρότερο είναι έλλειμμα 40 δισ. στερλίνων την περίοδο 2019- 2020.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η έκθεση «επιτίθεται άμεσα» στην καμπάνια Vote Leave. «Το IFS αποτελεί μέρος αυτού του βολικού καθεστώτος που επιθυμεί απελπισμένα να μας κρατήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», απάντησε ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος John Redwood, στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Today του BBC Radio 4.

Keywords
Τυχαία Θέματα