ΕΚΤ: Ξεκινά δειλά τις αγορές εταιρικού χρέους

Να ξεκινήσει δειλά δειλά τις αγορές εταιρικού χρέους τον Ιούνιο εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει αρχικά την έκδοση νέου χρέους και έπειτα να αυξήσει αργά το μηνιαίο ρυθμό αγορών σε πέντε με 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Τα εταιρικά ομόλογα που εκδίδονται σε ευρώ αποτελούν την πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζει η ΕΚΤ

και η οποία διαρκώς μεγαλώνει.

Η δυσκολία βρίσκεται στο γεγονός πως η αγορά τέτοιων ομολόγων, αξίας 600 δισ. ευρώ, περιορίζεται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις της Γαλλίας και τ ης Ολλανδίας που ήδη απολαμβάνουν εύκολη πρόσβαση σε πίστωση.

Ωστόσο, η ΕΚΤ ελπίζει πάντως πως τα χρήματά της τελικά θα φτάσουν σε μικρότερους δανειολήπτες όλης της Eυρωζώνης, για τους οποίους η χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι πρόβλημα. Δεδομένου ότι αυτό είναι πιθανό να πάρει χρόνο, η ΕΚΤ θα αυξήσει το ρυθμό των αγορών σταδιακά, αποκαλύπτουν οι πηγές.

«Θα μπορούσαν να υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές, αλλά αν καταφέρουμε να προκαλέσουμε έκδοση χρέους, αυτό θα εξομαλύνει ήπια την αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές.

Άλλη πηγή ανέφερε πως ίσως οι αγορές να περιοριστούν μόλις στο ένα δισ. ευρώ για αρκετούς μήνες.

Η Γαλλία και η Ολλανδία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 57% των ομολόγων θα είναι από τις πρώτες που θα βρεθούν στο επίκεντρο των αγορών σύμφωνα με την Fitch Ratings, ωστόσο η ΕΚΤ ελπίζει να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Ένας από τους στόχους του προγράμματος, πράγματι, είναι να ενθαρρύνει τις μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες παραδοσιακά βασίζονταν σε τραπεζικά δάνεια, να εκδώσουν ομόλογα.

Keywords
Τυχαία Θέματα