Το Brexit έπιασε στον ύπνο τις μεγάλες επιχειρήσεις

Μπορεί η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας να ξεκαθάρισε ότι Brexit σημαίνει Brexit, ωστόσο πολλές εταιρείες προσπαθούν να μαντέψουν τι θα σημάνει γι' αυτές η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Σύμβουλοι από το εξωτερικό, πάντως, είναι πρόθυμοι να... δώσουν ένα χέρι βοηθείας...

Τράπεζες όπως η Citigroup και η Nomura έχουν τοποθετήσει ομάδες εργασίας για το Brexit, ενώ η Goldman Sachs

προσέλαβε τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρώην πρόεδρο της Κομισιόν για να της δώσει τα φώτα του.

Εταιρείες εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν αντιδράσει με ποικίλους τρόπους. Ο διεθνής τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Vodafone δεν έχει συστήσει ειδική ομάδα κρούσης για το Brexit, παρά τις προειδοποιήσεις ότι μπορεί να μετακινήσει την έδρα του από το Λονδίνο.

Η εταιρεία λιανικής Poundland αντιμετώπισε τις νέες προκλήσεις με μια αύξηση των τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα που πουλά, λόγω της υποτίμησης της στερλίνας.

Πολλές εταιρείες πάλι, αντί να προσπαθούν να βρουν απαντήσεις και λύσεις εκ των έσω, επιστρατεύουν λογιστές, συμβούλους και νομικούς.

«Ηταν τέτοιο το σοκ για πολλές εταιρείες διαφόρων κλάδων που δεν περίμεναν το Brexit, ώστε δεν κατάρτισαν και κανένα πλάνο για την επόμενη ημέρα», αναφέρει η Karen Briggs,συνεργάτης στην KPMG, η οποία ηγείται της ομάδας χειρισμού του Brexit και προϊσταμένη ομάδας 10-15 ατόμων που συμβουλεύουν πελάτες.

Σύμφωνα με τη Briggs οι έρευνες επικεντρώθηκαν στη μετανάστευση, καθώς και σε νομικά και φορολογικά θέματα σχετιζόμενα με το Brexit. Όπως είπε, αναμένει την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού τους επόμενους μήνες, δεν μπορεί ωστόσο να εκτιμήσει το οικονομικό αντίκτυπο στην εταιρεία.

Η ψήφος υπέρ του Brexit έπιασε πολλές εταιρείες και πολιτικούς στον ύπνο, αλλά οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες συμβούλων αντέδρασαν γρήγορα.

Η Deloitte είχε συστήσει ένα κέντρο Brexit υπό τον Rick Cudworth που «έτρεξε» από την επομένη κόλας του δημοψηφίσματος. Εφτιαξε μια ειδική ιστοσελίδα κι ένα email για να απαντά στις απορίες των πελατών.

Ιντερνετικό σεμινάριο της Deloitte επάνω στο Brexit προσέλκυσε τη Δευτέρα 2.000 πελάτες.

«Οι πελάτες δεν γνωρίζουν τι βήματα πρέπει να ακολουθήσουν και υιοθετούν μια στάση αναμονής», αναφέρει ο Cudworth που πιστεύει ότι σε καιρούς αβεβαιότητας πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι.

Η Ernst & Young είχε μια ειδική ομάδα από πέρυσι αποτελούμενη από 60 συνεργάτες με έργο την παροχή συμβουλών προς τους πελάτες.
Μετά την πτώση της στερλίνας, η μεγαλύτερη ανησυχία των εταιρειών ήταν η επίπτωση του Brexit στις πληρωμές και στις προσλήψεις.

Η εταιρεία συμβούλων Mercer σύστησε μια ομάδα εργασίας επιφορτισμένης να απαντά σε ερωτήματα σχετικά με εργασιακά προσόντα, συντάξεις, ασφαλιστικά θέματα, παροχές κλπ.

Κάποιοι έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν τις εξελίξεις, όχι όμως οι χρηματοοικονομικές.

Στη Citigroup, ομάδα κορυφαίων στελεχών συναντώνται κάθε εβδομάδα για τη χάραξη στρατηγικής. Στην ομάδα συμμετέχουν οι Colin Church, επικεφαλής τμήματος κινδύνων για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και Conor Davis, επικεφαλής πώλησης τίτλων.

«Αν είσαι χρηματοοικονομικό ίδρυμα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για το πώς θα εξελιχθεί μια γεωπολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Pri de Silva, αναλυτής της CreditSights στη Νέα Υόρκη.

Πάντως, σύμβουλοι, λογιστές και νομικοί αναφέρουν πως βλέπουν ήδη πλεονεκτήματα καθώς οι εταιρείες στρέφονται σε αυτούς για συμβουλές.

Keywords
Τυχαία Θέματα