Τη διαδικασία άρσης της αυτονομίας της Καταλονίας ξεκινά η Μαδρίτη

Στην άρση της αυτονομίας της Καταλονίας προχωρά η ισπανική κυβέρνηση καθώς ο Πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης αρνείται να εγκαταλείψει την επιλογή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγκο Μέντεζ ντε Βίγκο η Μαδρίτη πλέον ξεκινά η διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος, μετά και την τελευταία απαντητική επιστολή του Προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Η χωρίς προηγούμενο απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στο να παρέμβει ευθέως αναμένεται να πυροδοτήσει την

ένταση και τις ανησυχίες για την μεγαλύτερη οικονομικά περιφέρεια της χώρας. Πιέσεις δέχονται σήμερα οι μετοχές και τα ομόλογα της Ισπανίας.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με τις διαδικασίες που προβλέπονται απ' το άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Καταλονία», αναφέρει στην ανακοίνωση της η ισπανική κυβέρνηση.

Ο Μαριάνο Ραχόι χρησιμοποιεί το υπέρτατο όπλο που του δίνει το Σύνταγμα μετά την δεύτερη απαντητική επιστολή του Πουτζδεμόντ στην οποία αναφέρει ότι το τοπικό Κοινοβούλιο μπορεί να ανακηρύξει ανεξαρτησία εκτός και εάν η Μαδρίτη συμφωνήσει στην έναρξη συνομιλιών.

«Εάν η κεντρική κυβέρνηση επιμείνει να μπλοκάρει το διάλογο και συνεχίζει την καταστολή, τότε η καταλανική Βουλή μπορεί να προχωρήσει, εφόσον το κρίνει κατάλληλο, στην έγκριση μίας επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας», αναφέρει στην επιστολή του.

Ο Πουτζδεμόντ αναφέρει επίσης ότι το αίτημα του για μία συνάντηση με τον Μαριάνο Ραχόι αγνοήθηκε και ότι η ισπανική «καταστολή» στην Καταλονία επιταχύνθηκε με τη φυλάκιση δύο ακτιβιστών που ζητούν την απόσχιση την περασμένη Δευτέρα.

«Η έκκληση μου να τερματιστεί η καταστολή όχι μόνο αγνοήθηκε αλλά αυξήθηκε κιόλας», σημειώνει.

Η απαντητική επιστολή στον Μαριάνο Ραχόι:

Keywords
Τυχαία Θέματα