Οξεία επίθεση Τίλερσον εναντίον του Πεκίνου

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον επιτέθηκε φραστικά στην Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι υπονομεύει την διεθνή νομιμότητα και την κυριαρχία των γειτονικών χωρών. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την Κίνα μία χώρα του διεθνούς συστήματος, που είναι επιρρεπής στην υιοθέτηση επιθετικών οικονομικών πολιτικών, μεταδίδει το CNN.

"Η Κίνα, καθώς είναι μία ανερχόμενη δύναμη κατά μήκος της Ινδίας ενεργεί τόσο ανεύθυνα κατά καιρούς υποβαθμίζοντας τους κανόνες

διεθνούς δικαίου," δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον στην διάρκεια ομιλίας του για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας, στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies).

Οι προκλητικές ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, αποτελούν μία ευθεία πρόκληση έναντι του διεθνούς δικαίου, αλλά και των κανόνων τους οποίους υπερασπίζονται οι ΗΠΑ και η Ινδία," τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μία εποικοδομητική σχέση με την Κίνα "δεν θα μας περιορίσουν οι κινεζικές προκλήσεις κατά του διεθνούς δικαίου, ούτε η υποβάθμιση της κυριαρχίας γειτονικών χωρών από την Κίνα που υπονομεύει τις ΗΠΑ και τους φίλους μας," δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον.

Οι επιθετικές αυτές δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ κατά της Κίνας, έγιναν σε μία περίοδο, κατά την οποία, ο ίδιος, προσπαθεί να ηγηθεί μιας διπλωματικής προσπάθειας ώστε το Πεκίνο ν' ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Βόρεια Κορέα. Η Πιονγιάνγκ από την πλευρά της, εξακολουθεί ν' αγνοεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνεχίζει την ανάπτυξη του πυραυλικού και του πυρηνικού προγράμματος της, δηλώνοντας την ουσιαστική επιδίωξή της, να πλήξει την περιοχές εντός της γεωγραφικής περιφέρειας των ΗΠΑ.

Η ομιλία του Τίλερσον είχε αναφορά και στις εξελίξεις στην Μιανμάρ, ενώ πραγματοποιήθηκε χθες, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το 19ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Το συνέδριο αναμένεται να επανεκλέξει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για μια δεύτερη πενταετή προεδρική θητεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα