Τέλος στην κόντρα HSBC- ομολογιούχων για κατηγορίες χειραγώγησης του Libor

Με διακανονισμό λύθηκε το ζήτημα που είχε προκύψει ανάμεσα στην HSBC Holdings και μια ομάδα Αμερικανών ομολογιούχων που την κατηγορούσαν πως συνωμότησε με αντιπάλους της για να χειραγωγήσουν τον δείκτη αναφοράς Libor. Το έγγραφο δεν αποκαλύπτει τους όρους του διακανονισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο οποίος χρειάζεται να λάβει την έγκριση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που λύθηκε το ζήτημα», τόνισε ο Rob Sherman, εκπρόσωπος της HSBC,

χωρίς να σχολιάσει τους όρους της συμφωνίας.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι διαφορετικές κατηγορίες επενδυτών έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν την HSBC και άλλες τράπεζες, ότι άσκησαν πίεση στον Libor στη διάρκεια αλλά και μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προκειμένου να τονώσουν τα κέρδη και να κάνουν τους ισολογισμούς τους να φαίνονται πιο υγιείς.

Σε περίπτωση που εγκριθεί, ο διακανονισμός θα καλύψει μια κατηγορία επενδυτών που ισχυρίζεται ότι η χειραγώγηση του δείκτη αναφοράς τους έφερε τεχνητά χαμηλές αποδόσεις από χρέος σε δολάριο, αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων και του οποίου οι πληρωμές συνδέονταν με τον Libor.

Οι ομολογιούχοι ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο πως είχαν επιλύσει παρόμοιες κατηγορίες ενάντια στην Barclays και την UBS, μερικές από τις τράπεζες κατά των οποίων έχουν κατατεθεί μηνύσεις μαζί με την HSBC.

Η HSBC έφτασε σε ξεχωριστό διακανονισμό για παρόμοιες κατηγορίες τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο του οποίου συμφώνησε να πληρώσει 35εκατ. δολάρια για να δώσει τέλος σε νομική διαμάχη στις ΗΠΑ στην οποία κατηγορούνταν ότι χειραγωγούσε τον Libor και τον Euroyen Tibor ή Tokyo Interbank Offered Rate, έναν άλλο δείκτη αναφοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα