Ταπείνωση: Στις Βρυξέλλες με κομμένα φτερά η Μέι, μετά τη νέα της ήττα

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May κατευθύνεται σε μια ακόμα ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής την οποία φανταζόταν ως εορταστική για την επιτυχημένη κατάληξη στις συνομιλίες του Brexit, τις οποίες ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, φτάνει μόλις λίγες ώρες μετά από μια σοβαρή, ταπεινωτική ήττα της, εντός του κόμματός της.

Οι βουλευτές ψήφισαν 309 υπέρ με 305 κατά, την Τετάρτη το βράδυ για να αλλάξουν την προγραμματισμένη νομοθεσία της κυβέρνησης Μέι, έτσι ώστε να εγγυηθεί ότι θα έχουν μια «ουσιαστική ψήφο», δηλαδή δικαίωμα βέτο, στην τελική συμφωνία να

εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων το 2019. Και ενώ παραδοσιακά οι σκληροπυρηνικοί του Brexit τόσο συχνά την υπονόμευαν, αυτή τη φορά ήταν οι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής που αποστάτησαν.

Η δυσάρεστη ανατροπή της υπό πολιορκία Βρετανής πρωθυπουργού θέτει ερωτήματα σχετικά με το εάν μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη γύρω από το όραμά της για το Brexit, του οποίου οι κραδασμοί κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της Βρετανίας για 18 μήνες. Ενώ η πρόσφατη εστίαση ήταν στην επίτευξη μιας καλοδεχούμενης συμφωνίας με την ΕΕ σχετικά με τους αρχικούς όρους του διαζυγίου, η μεγαλύτερη πρόκληση βρισκόταν πάντα στο εγχώριο μέτωπο.

Τώρα, οι βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων θα έχουν τώρα την εξουσία να ασκήσουν βέτο στη συνθήκη απόσυρσης πριν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ εάν δεν τους αρέσουν οι όροι.

Keywords
Τυχαία Θέματα