Πώληση μετοχών εξετάζει η Energean

H Energean Oil & Gas (στη φωτ. ο Πρόεδρος της κ. Μαθιός Ρήγας) προσπαθεί να αντλήσει περίπου 1,2 δισ δολ. από δάνεια για την ανάπτυξη δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά του Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως αναφέρουν πηγές, που δεν θέλουν να κατονομαστούν, η εταιρεία ενέργειας συνεργάζεται με την Morgan Stanley προκειμένου

να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων ισραηλινών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Energean σχεδιάζει να κλειδώσει τη χρηματοδότηση στις αρχές του επόμενου έτους.

Ωστόσο η Energean έχει υπολογίσει το συνολικό κόστος για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin στα 1,5 δισ δολ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπόλοιπα 300 εκατ. δολ. πιθανόν να τα αντλήσει πουλώντας μετοχές σε δεύτερο στάδιο. Οι πηγές με γνώση του θέματος σημειώνουν ωστόσο πως ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση σε ποιο χρηματιστήριο θα εισαχθούν οι μετοχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες Morgan Stanley και Citigroup Inc. είναι σύμβουλοι της Energean για μία πιθανή πώληση μετοχών.

Η Energean αξιολογεί όλες τις επιλογές για να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του project για τα κοιτάσματα Karish and Tanin, λέει εκπρόσωπος της εταιρείας, προσθέτοντας πως δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις. Εκπρόσωποι των Morgan Stanley και Citigroup αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η διασφάλιση χρηματοδότησης αποτελεί το επόμενο μεγάλο εμπόδιο για την Energean καώς επιχειρεί να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την εκμετάλλευση των δύο κοιτασμάτων ως τις αρχές του 2021. Η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για την παροχή αερίου σε ισραηλινές εταιρίες περίπου 4 δισ κυβικών μέτρων ετησίως, περισσότερο απ' ότι η Energean θεωρούσε ότι ήταν απαραίτητο για να ανάψει πράσινο φως στο project.

Η Energean περιμένει να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το πώς θα δαπανήσει τα κεφάλαια για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων στο α' τρίμηνο του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα