Συρρικνώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και πάλι ο ιδιωτικός τομέας – Τα στοιχεία

Η Ηλεκτρονική Αθηνών ήταν το τελευταίο θύμα. Από την επιβολή των capital controls το περασμένο καλοκαίρι και έπειτα πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο ή να αναστείλουν δραστηριότητες. Η τάση με τα λουκέτα που φαινόταν να είχε κορυφωθεί τη διετία

2012 – 2013 έλαβε νέα δυναμική.

Από τις «ηχηρές» περιπτώσεις των τελευταίων μηνών ήταν η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου ελαστικών προϊόντων τής Contitech ΙΜΑΣ στον Βόλο έπειτα από αρκετές δεκαετίες λειτουργίας, το κλείσιμο της χαρτοβιομηχανίας Softex και των Σούπερ Μάρκετ Λάρισα, της βιομηχανίας συσκευασίας ΒΙΣ, αλλά και της Bacardi Hellas με την πολυεθνική μητρική να καταφεύγει στη λύση αντιπροσώπου για τη διάθεση των προϊόντων της.

Μαζί με αυτές όμως υπάρχουν και χιλιάδες άλλες περιπτώσεις εξουθενωμένων ελληνικών επιχειρήσεων που έπειτα από 7 χρόνια κρίσης δεν άντεξαν το τελευταίο χτύπημα που τους στερούσε την όποια τραπεζική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), από τις αρχές του 2016 έως και το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου διαγράφηκαν 9.812 επιχειρήσεις, 78% περισσότερες απ’ ό,τι το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις νέες επιχειρήσεις που εγγράφηκαν στο μητρώο, και συγκεκριμένα κατά 3.824, επίπεδο που αποτελεί υψηλό πενταετίας.

Κάτι που δείχνει πως ο ιδιωτικός τομέας συρρικνώνεται και πάλι με δραματικούς ρυθμούς. Και αυτό ύστερα από πολυετή περίοδο αποβιομηχάνισης αλλά και φυγής επιχειρήσεων στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα