Ντομπρόβσκις: Εφικτή η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών

Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – πιστωτών για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα «ξεκλειδώσει» νέα οικονομική βοήθεια και θα ανοίξει τον δρόμο για συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους είναι εφικτή, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις.

«Από τη σκοπιά της Κομισιόν θεωρούμε ότι υπάρχει πρόοδος με την Ελλάδα

και ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι κοντά», δήλωσε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τις αντίστοιχες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.

Όπως είπε, η Ελλάδα κάνει πρόοδο στον υπολογισμό της δημοσιονομικής επίπτωσης από τις μεταρρυθμίσεις ώστε να φτάσει στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς από πέρυσι.

Οι μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αυτόν τον στόχο αφορούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τη βελτίωση της συλλογής φόρων, είπε ο Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι η Αθήνα έχει σημειώσει πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς.

«Έχει γίνει πολλή δουλειά τους τελευταίους δύο μήνες. Τώρα, αν υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές (η συμφωνία) μπορεί να επιτευχθεί σύντομα», είπε.

Αναφερθείς στις σχέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ και στο κατά πόσον έχει πάει πίσω η αξιολόγηση λόγω και των διαφωνιών μεταξύ τους, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε:

«Συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με το ΔΝΤ, υπάρχει σαφής διαφορά στις εκτιμήσεις για το πόσες δημοσιονομικές παρεμβάσεις χρειάζονται για την επίτευξη των στόχων, αλά οι διαφορές αυτές μπορούν να γεφυρωθούν», σημείωσε.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Βλάντις Ντομπρόβσκις ανέφερε για ακόμα μια φορά πως εάν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τότε δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα