Στουρνάρας: Στο 0,4% του ΑΕΠ το άμεσο κόστος για το προσφυγικό στην Ελλάδα

Στο 0,3-0,4% του ΑΕΠ υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος το άμεσο κόστος για το προσφυγικό στην Ελλάδα, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αρθρογράφο των Financial Times,

Μάρτιν Γουλφ.

Το έμμεσο κόστος είναι σαφώς μεγαλύτερο πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι από το πρόβλημα των προσφύγων, το κέρδος πηγαίνει στις χώρες υποδοχής και το κόστος παραμένει στις χώρες τράνζιτ» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την οικονομία ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι το 2015 θα τελειώσει με μηδενική ανάπτυξη 0% ή οριακά αρνητική αλλά «είναι πολύ καλύτερα από το -2,5% που περιμέναμε».

Για το 2016 είπε ότι θα υπάρξει αρνητική επίδραση (carry over) από το τελευταίο τρίμηνο του 2015, αλλά συνολικά είναι πιθανό να σημειωθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης στα δύο τελευταία τρίμηνα, «με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Χαρακτήρισε, επίσης, πρόκληση και ευκαιρία το θέμα των κόκκινων δανείων «που οξύνθηκε από την ύφεση».

Ελπίζω, είπε, ότι θα έχουμε μία συμφωνία, γρηγορότερα παρά αργότερα, καθώς αυτή θα αποτελέσει καταλύτη για μία σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα.

Σημείωσε ακόμα ότι «από τον περασμένο Ιούλιο υπήρξε μια στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική» και τόνισε ότι «το πρόγραμμα είναι δύσκολο αλλά από το 2009 έχουμε εκπληρώσει τα 3/4 της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι πλέον το ασφαλιστικό».

Σε ερώτηση τέλος για το αν υπάρχει ακόμα κίνδυνος Grexit εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Το Grexit είναι ένα κεφάλαιο που έχει κλείσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα