Στο «εκτελεστικό απόσπασμα» η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήταν όχι μόνο το «καμάρι» της γερμανικής βιομηχανίας, αλλά κατά πολλούς η απτή απόδειξη ότι τα αυτοκίνητα «Made in Germany», μπορεί να μην ικανοποιούσαν πλήρως τους λάτρεις της ταχύτητας, αλλά σίγουρα ήταν απόλυτα αξιόπιστα και ό,τι υπόσχονταν το... έπρατταν.

Έφθασε, όμως, το σκάνδαλο του παράνομου λογισμικού που χρησιμοποιούσε η Volkswagen προκειμένου να ξεγελά τους πάντες αναφορικά με τα επίπεδα εκπομπής ρύπων και όλα άλλαξαν.

Το πλήγμα δεν είναι φανερό στα οικονομικά μεγέθη μόνο

της VW, αλλά επεκτείνεται σε μία σειρά γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, πλήττοντας το prestige της γερμανικής τιμιότητας.

Όπως αποκαλύπτεται από το πρακτορείο Reuters, οι Porsche, VW, Opel, Audi και Mercedes θα προχωρήσουν σε ανάκληση 630.000 μοντέλων με κινητήρα diesel, προκειμένου να υπάρξει «ενδελεχής εξέτασή τους» και διόρθωση στο σύστημα λειτουργίας των κινητήρων τους.

Πέραν του πλήγματος που δέχεται η αξιοπιστία των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, η αρνητική επίπτωση του σκανδάλου με τους ρύπους αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στα οικονομικά μεγέθη της VW για το 2015.

Σύμφωνα με αυτά οι λειτουργικές ζημίες της εταιρείας έφθασαν στα 4,1 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαρές στα 1,582 δισ. ευρώ, καθώς η διοίκησή της αύξησε τις προβλέψεις για πιθανές μελλοντικές αποζημιώσεις στα 16,2 δισ. ευρώ από 6,7 δισ. ευρώ που ήταν πριν. Ταυτόχρονα η VW προβλέπει ότι οι πωλήσεις της φέτος θα υποχωρήσουν κατά 5%, εξαιτίας και του πλήγματος που έχει δεχθεί η αξιοπιστία της.

Την ίδια ώρα στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών έχει εισέλθει και η Daimler (η μητρική εταιρείας της Mercedes-Benz), εκ νέου αναφορικά με το σύστημα «μέτρησης» της εκπομπής ρύπων. Η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εξέλιξή της σε ένα νέο σκάνδαλο... Made in Germany.

Keywords
Τυχαία Θέματα