Τσακαλώτος: Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την προληπτική νομοθέτηση των μέτρων αλλά θα βρούμε τρόπο

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γεμάτη ιδέες», δήλωσε ο Υπουργός οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Άμστενταμ όταν ρωτήθηκε για το πώς σκοπεύει να βρει λύση δεδομένου πως δεν είναι δυνατό να νομοθετηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ζητά το ΔΝΤ.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως ήταν ένα «καλό Eurogroup για την Ελάδα» καθώς συμφωνήθηκε το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι,

δηλώνοντας πως υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες προς συζήτηση αλλά και πως δεν υπάρχει κάποιος που να μην συμφωνεί με το πακέτο των μέτρων.

«Κρατήσαμε την υποχρέωση μας για πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο το 3% επί του ΑΕΠ», παρόλα αυτά τόνισε πως το ΔΝΤ εκτιμά πως η απόδοση των μέτρων που προτείνουμε θα αποφέρει 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, και για το λόγο αυτό ζητείται ένα προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ για να καλυφθεί η διαφορά στην περίπτωση που ο σημερινός σχεδιασμός δεν αποφέρει τον προσδοκώμενο στόχο.

Ωστόσο, η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων με πιθανότητα εφαρμογής στο μέλλον κάτι που ο υπουργός σχολίασε πως συμβαίνει και σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία. Σε ερώτηση για το τι λύση σκέπτεται δεδομένου πως δεν μπορούν να νομοθετηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, ο Υπουργός δήλωσε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γεμάτη ιδέες» και πως υπάρχουν τρόποι για να προσπεραστεί το ζήτημα αυτό.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στη συνέχεια πως στόχος είναι να βρεθεί μια λύση αξιόπιστη τόσο ως προς τους εταίρους και τους επενδυτές όσο και προς τους Έλληνες πολίτες. Έπειτα συνδέοντας τα μέτρα με το χρέος ανέφερε ότι οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί πρέπει να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης και τους επενδυτές πως η «Ελλάδα αλλάζει», και πως να αλλάξει τον «φαύλο κύκλο που βρισκόμαστε σε ενάρετο».

Keywords
Τυχαία Θέματα