Στις Βρυξέλλες ο Κουρουμπλής για τη φορολογία της ελληνικής ναυτιλίας

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Σε θρίλερ με αβέβαιη κατάληξη για την ελληνική ναυτιλία εξελίσσεται η έρευνα που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το φορολογικό πλαίσιο που ισχύει γα τον κλάδο, στην Ελλάδα και αν πλήττεται ο ανταγωνισμός στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Η αισιοδοξία που επικρατεί στην ελληνικούς εφοπλιστικούς κύκλους για θετική κατάληξη δεν φαίνεται να συνάδει με τις πληροφορίες που έχει η ελληνική κυβέρνηση.

Ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της έρευνας.

Η φορολόγηση των μερισμάτων

αλλά κυρίως η φορολόγηση της μεταβίβασης μετοχών των ναυτιλιακών εταιρειών είναι στα δύο θέματα που έχουν εστιάσει οι Βρυξέλλες. Για τη φορολόγηση των μερισμάτων ισχύει η εθελοντική συνεισφορά η οποία όμως δεν είναι μόνιμο μέτρο και η οποία ήδη ισχύει για τα ναυλομεσιτικά γραφεία.

Για τη δε φορολόγηση της μεταβίβασης μετοχών εάν επιβληθεί θα προκαλέσει τεράστιο θέμα αφού τα ποσά που θα πρέπει να καταβληθούν θα είναι μεγάλα, όπως επεσήμανα κύκλοι της Ακτής Μιαούλη στο «newmoney.gr».

Επειδή υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει αρχίσει να «συννεφιάζει» η υπόθεση, αποφάσισε να πάει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «newmoney.gr» ο υπουργός θα επιδιώξει να δοθεί και νέα παράταση αφού όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου, το 2019 θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η μάχη που θα δώσει ο υπουργός Ναυτιλίας θα είναι καταλυτικής σημασίας για την επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση στηρίζει την ναυτιλία που μαζί με τον τουρισμό είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Όμως, όπως τόνισε κυβερνητικό στέλεχος σε ανύποπτο χρόνο στο newmoney.gr «πρέπει και οι εφοπλιστές να κάνουν κάτι» φωτογραφίζοντας την ανάγκη για ευρύτερη συμμετοχή τους- βοήθεια στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θα στηριχθεί στο τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της φορολόγησης της ναυτιλίας.

Άλλωστε όπως είναι γνωστό το γερμανικό φορολογικό σύστημα είναι «παράδεισος» για τους πλοιοκτήτες και στημένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν μεγάλες φοροελαφρύνσεις για όσους επενδύουν στη ναυτιλία. Σύστημα το οποίο εφαρμόζουν οι Ιρλανδοί, οι Ιταλοί, οι Βέλγοι και οι Μαλτέζοι.

«Αν ήταν τόσο καλό γιατί δεν έχουν έρθει οι Γερμανοί εφοπλιστές στην Ελλάδα να διαχειριστούν από δω τα πλοία τους αλλά πηγαίνουν στην Κύπρο, στην Αγγλία, στην Ιρλανδία, στο Ντουμπάι. Μπορεί να έχουμε θεσμικό πλαίσιο πολύ κοντά σε άλλα ευρωπαϊκά όπως της Γερμανίας και της Κύπρου όμως δεν είναι καλύτερο. Οι Γερμανοί εφοπλιστές φορολογούνται με βάση το tax tonnage, τη χωρητικότητα των πλοίων, που είναι το ελληνικό σύστημα φορολόγησης» είχε δηλώσει παλαιότερα στο «newmoney.gr» ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρος Βενιάμης.

Στην Ελβετία και στην Ολλανδία το φορολογικό πλαίσιο είναι ακόμη πιο ευνοϊκό αφού προβλέπει εφάπαξ καταβολή ενός ποσού κάθε χρόνο από τους πλοιοκτήτες και το εισόδημα από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες παραμένει στην ουσία αφορολόγητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα