Στην ιταλική δικαιοσύνη Eni, Shell για σκάνδαλο $1 δισ.

Η ιταλική Eni, η αγγλο-ολλανδική Shell και ανώτατα στελέχη τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ιταλική δικαιοσύνη για υπόθεση σκανδάλου δωροδοκίας ύψους 1,1 δισ. δολαρίων στη Νιγηρία.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ η δίκη θα ξεκινήσει στις 5 Μαρτίου στο Μιλάνο. Η πολυαναμενόμενη απόφαση που ήταν να εκδοθεί αρκετούς μήνες πριν, δεν θα επηρεάσει μόνο τις δυο εμπλεκόμενες εταιρείες, αλλά και 11 στελέχη τους, μεταξύ των οποίων ο CEO

της Eni, Claudio Descalzi.

Η υπόθεση σχετίζεται με την απόκτηση από τις δυο εταιρείες, μιας άδειας για την αναζήτηση πετρελαίου σε βαθιά ύδατα στον Κόλπο της Γουινέα το 2011.

Οι κατήγοροι υποστηρίζουν ότι η καταβολή 1,1 δισ. δολ. από τις εταιρείες σε καταπιστευτικό λογαριασμό της νιγηριανής κυβέρνησης, διανεμήθηκε στη συνέχεια με τη μορφή αποδοχών.

Αν και στο παρελθόν έχουν εξεταστεί από τη δικαιοσύνη περιπτώσεις παραγωγών ενέργειας για δωροδοκία και διαφθορά στο παρελθόν, σπάνια βλέπουμε να γίνονται δίκες που να αφορούν δ/νοντα σύμβουλο πετρελαϊκής εταιρείας.

Το ΔΣ της Eni δημοσίευσε μια δήλωση που εκφράζει «πλήρη εμπιστοσύνη στην ορθότητα και την ακεραιότητα τόσο των ενεργειών της εταιρείας όσο και του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας» και δήλωσε βέβαιο για τη «μη εμπλοκή της Eni στις φερόμενες παράνομες συμπεριφορές».

Η Shell, από την πλευρά της, δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένη» από την απόφαση του δικαστή.

«Πιστεύουμε ότι οι δικαστές της δίκης θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν στέκεται υπόθεση κατά της Shell ή πρώην υπαλλήλων της», δήλωσε η Anna Haslam, εκπρόσωπος της εταιρείας. Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία είχε παραδεχτεί τον περασμένο τον Απρίλιο ότι γνώριζε τον προορισμό μέρους των πληρωμών, αρνήθηκε ωστόσο ότι πήρε μέρος σε ατασθαλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα