Στα £3,8 δισ. η εξαγορά της Aberdeen από τη Standard Life

Σε συμφωνία προχώρησαν οι Standard Life και Aberdeen Asset Management για την εξαγορά της δεύτερης από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της Σκωτίας, έναντι τιμήματος 3,8 δισ. στερλινών. Το deal θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα ταμεία διαχείρισης κεφαλαίων της Ευρώπης.

Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ότι οι μέτοχοι της Standard Life θα κατέχουν ποσοστό 66,7%

της νέας εταιρείας, ενώ οι επενδυτές της Aberdeen θα λάβουν 0,757 νέα μετοχή για κάθε παλιά μετοχή που κατέχουν.

Η εταιρεία που θα προκύψει θα έχει την επίβλεψη assets ύψους 660 δισ. στερλινών και θα απασχολεί περισσότερους από 9.000 εργαζομένους. . Το Deal αποτελεί την τελευταία κίνηση άμυνας από πλευράς των ταμείων ενεργητικής διαχείρισης πλούτου, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν ένα κύμα μετακίνησης χρημάτων σε χαμηλού κόστους ταμεία παθητικής διαχείρισης.

Η Aberdeen που θεωρείται ειδική στα θέματα αναδυόμενων αγορών, έχει δεχθεί πλήγμα από το ασθενές κλίμα εμπιστοσύνης προς τις αναδυόμενες αγορές με αποτέλεσμα ο CEO της, Martin Gilbert, να αποφασίσει τη μείωση των δαπανών και το πάγωμα των μισθών.

Η εξοικονόμηση δαπανών που θα επιτευχθεί εκτιμάται στα 200 εκατ. στερλίνες ετησίως. Η εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα διοικείται προσωρινά από τους CEO της Aberdeen και της Standard Life, Martin Gilbert και Keith Skeoch αντιστοίχως, ενώ ο πρόεδρος της Standard Life , Gerry Grimstone, θα είναι πιθανότατα ο νέος πρόεδρος.

Η αγοραία αξία της Standard Life ανέρχεται σε 7,5 δισ. σερλίνες, σχεδόν 50% πάνω από την αντίστοιχη της Aberdeen που είναι στα 3,77 δισ. στερλίνες. Φέτος, η μετοχή της Standard Life έχει ενισχυθεί κατά 1,75% ενώ της Aberdeen έχει ενισχυθεί κατά 11,3%.

Όπως πάντως αναφέρουν αναλυτές, η Aberdeen άργησε πολύ να αντιδράσει, καθώς έχει υποστεί μεγάλο κύμα εκροών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιθανόν λοιπόν η συγχώνευσή της από τη Standard Life να εξισορροπήσει κάπως την κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα