Σωτήρης Συρμακέζης: Το Fintech εγκαταστάθηκε!

Ήταν περασμένες 10 – βράδυ της Κυριακής- όταν ο Σωτήρης Συρμακέζης ανέβηκε στο βήμα για δύο λόγια. Ευχαριστίες για τους συνεργάτες του στη διοργάνωση, τους μέντορες του διημέρου και τους εκατοντάδες developers με τις καινοτόμες ιδέες από την Ελλάδα και το εξωτερικό – από χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Σερβία. Άλλο ένα Hackathon είχε περάσει στην Ιστορία φτιάχνοντας με την επιμονή ορισμένων τραπεζικών και όχι μόνο στελεχών μια μικρή (σε χρόνο) αλλά αναγκαία και απαραίτητη

για την συνέχεια παράδοση.

Ο Σωτήρης Συρμακέζης, με την ευθύνη του διοργανωτή, προσπάθησε πέραν όλων των άλλων να κάνει έναν σύντομο απολογισμό για έναν διαγωνισμό που έχει όλα τα φόντα να διεκδικήσει καθιέρωση ως θεσμός. «Πέρυσι δεν υπήρχε καν Fintech», είπε και έδωσε τα εύσημα και στους συνεργάτες του στο Κέντρο Καινοτομίας της τράπεζάς του, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και άλλες προσπάθειες, όπως εκείνες της Εθνικής Τράπεζας (όπως το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης be finnovative) ή του Ομίλου Viva (με το πρόγραμμα Viva Nest). Με άλλα λόγια, το FinTech ήρθε για να μείνει και, πέρα από μια έννοια στο στόμα των ειδημόνων, αρχίζει να γίνεται κτήμα εκατοντάδων developers που με τις καινοτομικές τους ιδέες θέλουν να αδράξουν τις ευκαιρίες που δίνει η σχεδόν αναγκαστική διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών και ακόμη περισσότερο του νέου ανταγωνισμού που φέρνουν μαζί τους τα καινούργια συστήματα/μέθοδοι/μέσα πληρωμών και συναλλαγών.

Ακούγοντας τον Σωτήρη Συρμακέζη στο συγκεκριμένο χώρο και χρόνο – είχε μόλις τελειώσει μια ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία με νέους σε ηλικία developers που είχαν δώσει την ψυχή τους σε ένα αμφιθέατρο που πριν από 13 χρόνια ήταν μέρος του complex που στέγαζε την καρδιά της διεύθυνσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας- τα συναισθήματα ήταν (και λογικό) ανάμεικτα. Μια παλιά ιστορία (οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η κληρονομία τους, τα «χρέη» τους) και μια καινούργια αρχή ( 20αρηδες – ακόμη και πιτσιρίκια των 16 και 17 χρονών- που μαθαίνουν να αγωνίζονται με το μυαλό και τις γνώσεις τους, δίπλα σε ένα laptop και ένα κινητό για να πετύχουν σαν άτομα και σαν ομάδες).

Ο Σωτήρης Συρμακέζης είναι με την καινούργια αρχή, κρατώντας και τα μαθήματα του πρόσφατου παρελθόντος...

Σήμερα, ο Σωτήρης Συρμακέζης είναι Γενικός Διευθυντής και Group Chief Digital & Technology Officer (GCDTO) στον Όμιλο Eurobank. Είναι επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Group Digital Banking & Technology και έχει υπό την εποπτεία του τη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής Ομίλου (Group IT) και τη Γενική Διεύθυνση Group Digital Banking. Στη δεύτερη υπάγονται οι χώροι Digital Channels (e- & m-banking, e-services), Self-service Channels (ATM, APS, Contact Center), Digital Presence, Customer Experience Management, Customer Analytics & Campaign Management, Innovation Center, Bank-wide Digital Transformation Program καθώς και το egg (enter•grow•go), ο startup incubator της Τράπεζας. Ο ίδιος είναι μέλος της Διοικητικής Επιτροπής (Executive Board) της Τράπεζας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) καθώς και εκπρόσωπος της ΕΕΤ στην Επιτροπή Συστημάτων Πληρωμών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (PSC/EBF). Ακόμη, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Εξυπηρέτησης Πελατών (ΕΙΕΠ).

Προηγουμένως, εργαζόταν επί 15 χρόνια στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς ως Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής (2012-2015), Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας (2008-2012) και Διευθυντής Ηλεκτρονικής Τραπεζικής (winbank) (2000-2008).

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1990 στην Εγνατία Τράπεζα, αναλαμβάνοντας το 1996 τη θέση του IT Director.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο Σωτήρης Συρμακέζης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1966 και είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα