Σόιμπλε: Ευθύνη της Ελλάδας να κλείσει η αξιολόγηση

Στο γνωστό μήκος κύματος κινήθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω, υποστηρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης εξαρτάται αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν έχει

κάνει πλήρως αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί. Εγώ δεν προτίθεμαι πάντως να αντικαταστήσω τους Θεσμούς».

Αναφερόμενος στο θέμα του ΔΝΤ, ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι το Ταμείο θα εκπληρώσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί, ενώ φρόντισε να περιορίσει τις όποιες ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι «μην περιμένετε σήμερα εντυπωσιακές εξελίξεις. Απλά θα ενημερωθούμε».

Ντάισελμπλουμ: Το ΔΝΤ επιθυμεί να παραμείνει στο πρόγραμμα

Αρκετά... μαζεμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, στις δηλώσεις του για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι στόχος των υπ. Οικονομικών είναι «να ακούσουμε τόσο τους Θεσμούς όσο και την ελληνική πλευρά» και να ενημερωθούν για το τι ακριβώς έχει συμβεί μέχρι στιγμής, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης. Αναφορικά με το ΔΝΤ υποστήριξε «όπως με έχει διαβεβαιώσει προσωπικά η κυρία Λαγκάρντ το ΔΝΤ επιθυμεί να παραμείνει στο πρόγραμμα».

Επανέλαβε την ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τόνισε ότι «το ζητούμενο είναι να επιστρέψουν στην Αθήνα οι Θεσμοί».

Μοσκοβισί: Απαραίτητος εταίρος το ΔΝΤ

«Το ΔΝΤ είναι ένας εταίρος του προγράμματος, ο οποίος είναι απαραίτητος» επεσήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Παράλληλα ανέφερε ότι«πρέπει να δούμε τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος» αλλά και να «εξετάσουμε τις εγγυήσεις που ζητούν ορισμένα κράτη - μέλη». Προσέθεσε, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο και ευχήθηκε αυτή η «τάση» να συνεχιστεί.

«Επιθυμούμε η Ελλάδα να πάει ακόμη καλύτερα και το 2017», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί

Ντομπρόβσκις: Η οικονομική εικόνα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά το 2016, όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλ. Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις «η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους για το 2016 και θα το επιτύχει και το 2017. Υπάρχει ακόμα απόσταση όμως για το 2018 και πρέπει να συζητήσουν τα εναπομείναντα μέτρα, κάτι το οποίο μπορεί τελικά να συμφωνηθεί».

Ορατή είναι και η πιθανότητα να πιάσει η Ελλάδα τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3.5% για το 2018, αυτό όμως «απαιτεί δουλειά από όλες τις πλευρές», προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Στη συνέχεια τόνισε πως θα συζητηθεί και η μεταπρογραμματική πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως και τα «πιθανά μέτρα ή μηχανισμούς ασφαλείας θα χρειαστούν για να επιστρέψει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Αναφορικά με τη πιθανότητα επίτευξης μιας πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής είπε πως δεν υπάρχει κάποια διορία αλλά ελπίζει στην επίσπευση των εργασιών και στην αιρεσιμότητα του προγράμματος.

«Δύσκολες» οι επαφές Τσακαλώτου

Σε «έντονο κλίμα» ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, μειώνοντας τη πιθανότητα μιας επιτυχούς έκβασης του σημερινού Eurogroup.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί έχουν πλέον ενοποιήσει τη θέση τους, εμμένοντας στην θεσμοθέτηση, από τώρα, για μέτρα τα οποία θα αφορούν τη περίοδο μετά το πρόγραμμα, δηλαδή από το 2019.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες αφορούν μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και για το ασφαλιστικό. Το ζήτημα αυτό αποτελεί άλλη μια «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής κυβέρνησης.

Πάντως σύμφωνα με μια δεύτερη πηγή με γνώση της κατάστασης, η συζήτηση για την Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και αναμένονται περισσότερες πληροφορίες σύντομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα