ΣΕΤΕ: Κρίσιμο το κλείσιμο της αξιολόγησης (και) για τον τουρισμό

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά παραμένουν τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό το 2017 αλλά η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και η ευρύτερη πολιτικοοικονομική αστάθεια εγκυμονούν κινδύνους.

Αυτό επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο, προσθέτοντας ότι οι τάσεις για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα είναι σαφώς ανοδικές ωστόσο η συνεχιζόμενη περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 2 ης αξιολόγησης καθώς και η ευρύτερη πολιτικοοικονομική αστάθεια που πλέον πλήττει ευθέως και

τις αγορές μας, δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό.

Επιπροσθέτως, η υψηλή φορολογία πλήττει ευθέως την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και δημιουργεί σημαντικά αντικίνητρα για εργασία και επιχειρείν.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις αγορές ενδιαφέροντος για τον ελληνικό τουρισμό, μετά το BREXIT και την διολίσθηση της λίρας, με αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο στα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό, μεγάλες χώρες (Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία) έχουν εκλογές το 2017 με αποτέλεσμα να προκαλείται αβεβαιότητα που δεν αποτελεί καλό σύμμαχο για καταναλωτικές δαπάνες, περιλαμβανομένων και των ταξιδιωτικών.

Τα συν και τα πλην

Ευρύτερα στην οικονομία, τα μηνύματα, όπως αναφέρει ο ΣΕΤΕ, είναι μικτά: Στα θετικά συγκαταλέγονται η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2016 με υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος κεντρικής κυβέρνησης (4,02 δισ ευρώ έναντι 1,98 δισ. ευρώ στο 12μηνο 2015 και έναντι στόχου για πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ) παρά τις μη προϋπολογισμένες δαπάνες για έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους κ.α. Επομένως, το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης αναμένεται να υπερβεί το 1,7% του ΑΕΠ.

Παρά τη συνεχιζόμενη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φόρων και εισφορών προς το Δημόσιο, η σημαντική αύξηση των εσόδων της γενικής κυβέρνησης στο δ' τρίμηνο του 2015 και στο 2016 συνολικά, δείχνει ουσιαστική βελτίωση της διαδικασίας είσπραξης δημοσίων εσόδων, που αναμένεται να συνεχιστεί και στα επόμενα έτη.

Από την άλλη πλευρά, οι φορολογικές επιβαρύνσεις που επέτρεψαν την εκτέλεση του προϋπολογισμού, είναι κατά πάσα πιθανότητα και η αιτία για την μείωση της κατανάλωσης (μείωση του 'εορταστικού τζίρου' από 4,1 σε 4 δισ. ευρώ) αλλά και των αποταμιεύσεων σε καταθέσεις ταμιευτηρίου (από 51,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2016 σε 49,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο), παρά την ισχύ των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

"Τα ανωτέρω δείχνουν ότι αν είχε ολοκληρωθεί έγκαιρα η 1η αξιολόγηση, τότε, ακόμη και χωρίς το εντέλει αναίτιο δημοσιονομικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ του Ιουνίου 2016, θα σημειωνόταν σημαντική υπέρβαση του στόχου του μνημονίου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 και με ανάπτυξη άνω του 3% δεν θα υπήρχε δημοσιονομικό κενό ούτε το 2017 ούτε το 2018. Το εν λόγω δημοσιονομικό πακέτο εκτός της ευρύτερης επιβάρυνσης της οικονομίας που ήδη αναφέραμε, περιλαμβάνει σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις για τον τουρισμό, επιβαρύνοντας την ανταγωνιστικότητά του και την ελκυστικότητά του για επενδύσεις", αναφέρει ο ΣΕΤΕ.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, το 2016 αυξήθηκε η μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα κατά 5,1% (82.679 νέες θέσεις εργασίας) και ο μέσος όρος μικτών μηνιαίων αποδοχών κατά 9,3%. Συνολικά η αύξηση ήταν 136,3 χιλ. θέσεις εργασίας. Ακόμα, έστω και οριακά (+0,2%), θετική αναμένεται να είναι και η μεταβολή του ΑΕΠ το 2016. Σε κάθε περίπτωση, η παρατηρούμενη δειλή ανάκαμψη απειλείται από την αβεβαιότητα που προκαλεί η μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι επιδόσεις του 2016

Το 2016 κλείνει με αντικρουόμενα στοιχεία για τον τουρισμό: Αφενός υπάρχει μια αξιοσημείωτη αύξηση των αφίξεων για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μετά το 2012 που όμως συνοδεύεται από μια μείωση των εισπράξεων. Ειδικότερα, τα διοικητικά στοιχεία δείχνουν μια αύξηση διεθνών αεροπορικών αφίξεων 9% για το έτος ενώ τα οδικά είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά (+0,6%).

Η αύξηση των αφίξεων επιβεβαιώνεται και από την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ που στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου είναι αυξημένες κατά 4,9%. Όμως τα έσοδα στο ίδιο διάστημα είναι μειωμένα κατά 6,6%: Η κάμψη της Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης μπορεί να αποδοθεί αφενός σε γενικότερη τάση μείωσης της δαπάνης διεθνώς και αφετέρου στην αυξημένη χρήση last minute offers λόγω της καθυστερημένης εισόδου της Ελλάδας στην διεθνή τουριστική αγορά το 2016, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το α' εξάμηνο του 2016 και της αρνητικής εικόνας για την χώρα από το προσφυγικό / μεταναστευτικό θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα