Σε υψηλό έξι εβδομάδων το ευρώ - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Η αισιοδοξία για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης, που ακολούθησε τα στοιχεία ρεκόρ για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, αλλά και τα ισχυρά στοιχεία του PMI ευρωζώνης, έδωσε ισχυρή ώθηση στο ευρώπου ενισχύθηκε σε υψηλό έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Ετσι, το ευρώ σημείωνε νωρίτερα άνοδο 0,15% στο 1,1867 δολ. ενώ από τις αρχές της εβδομάδας έχει ενισχυθεί κατά 0,7%. Είναι η τρίτη εβδομάδα κερδών για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο καταγράφει τις καλύτερες

επιδόσεις από τον περασμένο Ιούλιο. .

Στις αρχές της εβδομάδας το ευρώ βρέθηκε υπό πίεση, λόγω της πολιτικής κρίσης στη Γερμανία, ωστόσο ανέκαμψε γρήγορα έναντι του δολαρίου που σημείωσε σημαντικές απώλειες.
Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έδειξαν ότι οι πολιτικοί συμφώνησαν γενικά να επεκτείνουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αν και σε χαμηλότερο επίπεδο, ωστόσο η απόφαση το να διατηρηθούν οι αγορές open-ended (χωρίς ημερομηνία λήξης, δηλαδή) φαίνεται πως δημιούργησε σκληρό ντιμπέιτ στο τραπέζι του Δ.Σ της ΕΚΤ.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αν δεν υπήρχε η πρόσφατη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει τις αγορές QE μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους, το ευρώ θα διαπραγματευόταν σε ακόμη πιο ανεβασμένα επίπεδα σήμερα.

Όπως σημειώνει η MUFG, ενώ υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος οι συνεχιζόμενες πολιτικές εξελίξεις να οδηγήσουν ενδεχομένως σε νέα διόρθωση του ευρώ στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, οποιεσδήποτε αδυναμίες του ευρώ θα παραμείνουν προσωρινές και περιορισμένες. Αξίζει να σημειώσουμε πως ολοένα και περισσότεροι αναλυτές το τελευταίο διάστημα σημειώνουν ότι είναι bullish στο ευρώ και συστήνουν στους επενδυτές να αγοράσουν σε οποιαδήποτε πιθανή βουτιά του νομίσματος.

«Ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το γερμανικό πολιτικό αποτέλεσμα, η εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών θα συνεχιστεί και οι επενδυτές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία της αδυναμίας του ευρώ για να προσαρμόσουν τις θέσεις τους», σημειώνει η Credit Agricole. Όπως προσθέτει βλέπει χαμηλό κίνδυνο περαιτέρω διορθωτικών κινήσεων από αυτά τα επίπεδα και παραμένει υπέρ της αγοράς του ευρώ στις βουτιές.

Η Nomura αναμένει ότι το ευρώ θα κινηθεί με περισσότερη «ανθεκτικότητα» το επόμενο διάστημα και έτσι διατηρεί bullish στάση για το ενιαίο νόμισμα στο επόμενο έτος.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα βρεθεί στο 1,25 έως το τέλος του έτους και στο 1,28 έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,1865 δολάρια στο πιο ισχυρό επίπεδο από τις 13 Οκτωβρίου, έχοντας ενισχυθεί από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία του κλάδου των υπηρεσιών και της μεταποίησης που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, τα οποία και υπογραμμίζουν την ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Το δολάριο χτυπά χαμηλό πέντε εβδομάδων έναντι του καλαθιού των έξι σημαντικότερων νομισμάτων νομισμάτων, με τις συναλλαγές να είναι ωστόσο υποτονικές αυτή την εβδομάδα με τις αργίες στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Το δολάριο υποχώρησε την Τετάρτη μετά από τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed τα οποία έδειξαν ότι ορισμένοι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής ανησυχούν για τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό. Αυτό οδήγησε ορισμένους να αμφισβητήσουν τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων το 2018.

«Τα hedge funds που κλείνουν τα βιβλία αυτό το μήνα, ρευστοποιούν τις long θέσεις τους στο δολάριο», όπως σημειώνει ο Mitsuo Imaizumi, επικεφαλής FX της Daiwa Securities. «Αυτό έχει κρατήσει το δολάριο υπό πίεση και δύσκολα αυτή η τάση θα αλλάξει προς το παρόν», όπως προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα