Με... γνωστό βρήκαν δουλειά 4 στους 10 νέους

Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί. Αυτός είναι ο βασικός τρόπος για να βρει κανείς δουλειά, σύμφωνα με την ειδική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη θέση των νέων στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα οι νέοι που βρήκαν δουλειά μέσω γνωστών, συγγενών και φίλων ήταν σχεδόν 4 στους 10.

Από την άλλη μόλις το 2,4% των ανέργων ηλικίας 15 – 34 ετών που αναζητεί εργασία τη βρίσκει με τη στήριξη του ΟΑΕΔ και λοιπών δημοσίων υπηρεσιών, γεγονός που αποτυπώνει την αναποτελεσματικότητα

των σχετικών οργανισμών!

Ακολουθεί η επαφή με τον εργοδότη (18%), είτε από πρωτοβουλία του απασχολουμένου είτε του εργοδότη.

Οι αγγελίες έχουν μικρότερο ρόλο στην εύρεση εργασίας (14,5%)

Σύμφωνα με την έρευνα η εύρεση εργασίας μέσω συγγενών, φίλων και γνωστών δηλώνεται συχνότερα από τα άτομα αλλοδαπής υπηκοότητας, τα άτομα που εργάζονται στον κλάδο των κατασκευών και στον πρωτογενή τομέα, καθώς και από τα άτομα που ασκούν στοιχειώδη επαγγέλματα (ανειδίκευτοι εργάτες). Αντίστοιχα, οι αγγελίες εμφανίζονται λιγότερο στις παραπάνω κατηγορίες.

Οι υπόλοιποι τρόποι δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κατηγοριών. Εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος της δημόσιας διοίκησης, όπου η εύρεση εργασίας μέσω ΟΑΕΔ ή μέσω παρόχου εκπαίδευσης και κατάρτισης εμφανίζει πολύ υψηλότερα ποσοστά από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.

Για να διαβάσετε όλη την έρευνα πατήστε ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα