Σε ποιους - και γιατί - επενδύουμε

Του Κώστα Τσαούση

Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή. Ο Στέφανος Κατσίμπας είναι από τις πιο έγκυρες και αξιόπιστες «φωνές» και παρουσίες στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας & τεχνολογίας. Γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις από πρώτο χέρι. Με αυτό το δεδομένο, οι απόψεις του είναι μετά λόγου γνώσεως.

Ο Στέφανος Κατσίμπας είναι ένας από τους 3 της ιδρυτικής ομάδας του VentureFriends (οι άλλοι δύο είναι ο Απόστολος Αποστολάκης και ο Γιώργος Δημόπουλος), του fund που οι επενδυτές του αγαπούν τις startup όπως λέει και το σχετικό σλόγκαν

στην πρώτη σελίδα του site.

Μέχρι στιγμής πόσα projects έχουν περάσει από τα χέρια σου; Πόσα από αυτά ως ποσοστό περνούν στην επόμενη φάση -στα υπόλοιπα στάδια της αξιολόγησης;

Από την έναρξη του VentureFriends (Φεβρουάριος 2016), ο Απόστολος, ο Γιώργος και εγώ έχουμε αξιολογήσει παραπάνω από 1.000 projects. Πολλά από τα οποία δεν είχαν ξεκάθαρο επιχειρηματικό μοντέλο, οι ιδρυτές δεν ήταν αρκετά ώριμοι ή η εταιρεία απευθυνόταν σε μικρή αγορά, με αποτέλεσμα το 80% από αυτά να μην περνάει την επόμενη φάση αξιολόγησης η οποία περιλαμβάνει τηλεφωνική ή κατ’ ιδίαν συνάντηση με την ομάδα.

Στο VentureFriends παίρνουμε αποφάσεις συλλογικά και μέσα από αυτό το αξιοκρατικό πλαίσιο, το επόμενο στάδιο για κάθε εταιρεία που πληροί τα επενδυτικά μας κριτήρια είναι να γνωρίσουμε και οι τρεις την ομάδα. Έπειτα, εξετάζουμε τον χαρακτήρα, την κουλτούρα της ομάδας και τον τρόπο που δουλεύουν. Στο στάδιο αυτό έχουν περάσει περίπου 40 εταιρείες, από τις οποίες έχουμε συνεργαστεί/έχουν λάβει επένδυση από το VentureFriends fund μόνο οι 20.

- Τι είναι εκείνο ( με την έννοια του στοιχείου ή της τάσης) που σε έχει εκπλήξει ή ενθουσιάσει και τι είναι εκείνο που συνεχίζει να σε θυμώνει;

Με ενθουσιάζουν σεμνοί, δοτικοί και παράλληλα φιλόδοξοι άνθρωποι. Άνθρωποι με πάθος και όρεξη να μάθουν, που δέχονται feedback (συχνά επώδυνο) αλλά μαθαίνουν, προσαρμόζονται και προχωράνε. Το Ελληνικό startup οικοσύστημα με έχει εκπλήξει ευχάριστα καθώς είναι μια αστείρευτη πηγή τέτοιων ανθρώπων. Παράλληλα, είμαι τυχερός που οι partners και οι founders του VentureFriends έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και συνεργάζομαι μαζί τους σε καθημερινή βάση.

Με θυμώνουν/απωθούν οι υπερόπτες, άνθρωποι με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Άνθρωποι που κοιτούν αποκλειστικά το συμφέρον τους και δεν είναι δοτικοί.

- Τι είναι το πρώτο πράγμα που ρωτάς ή έστω, παρατηρείς όταν βρεθείς ενώπιον ενός startuper;

Κάθε συνάντηση με έναν startuper έχει δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν. Η πρώτη από αυτές: «Μπορεί αυτός ο founder να κάνει μια εταιρεία που θα έχει έσοδα πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 5 έτη;». Η δεύτερη, « Θα δούλευα για αυτόν;».
Όλες οι ερωτήσεις έπειτα είναι πάνω στις βάσεις αυτές.

Στο δια-ταύτα, οι ερωτήσεις αφορούν το μέγεθος της αγοράς καθώς και τη θέση της εταιρείας σε αυτή, είναι σχετικές με το προϊόν και την προστιθέμενη αξία που δίνει στους πελάτες του. Τέλος, ρωτάω για τα χαρακτηριστικά της ομάδας και βλέπω τη χημεία μεταξύ των μελών.

- Αν θέλεις μου λες 3 στοιχεία που θα πρέπει να έχει πρόταση από startup για σας κινήσει το ενδιαφέρον για επένδυση;

Θέλουμε εταιρείες που έχουν ένα ξεκάθαρο value proposition, να λύνουν ένα μεγάλο απτό πρόβλημα και μια ομάδα που έχει το πάθος και την φιλοδοξία να τα καταφέρει. Για παράδειγμα, το e-table.gr έχει μια δυνατή ομάδα και λύνει ένα πρόβλημα στον κλάδο της εστίασης με ένα ξεκάθαρο value proposition βοηθώντας τον χρήστη να ανακαλύψει νέα εστιατόρια, να δει πιστοποιημένες/αληθινές κριτικές από άτομα που όντως έχουν επισκεφτεί το εστιατόριο και να κλείσει online τραπέζι.

Στο VentureFriends έχουμε γράψει ένα ολοκληρωμένο άρθρο/οδηγό σχετικά με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια εταιρία που ζητάει χρηματοδότηση. https://medium.com/inside-venturefriends/startup-funding-what-does-a-venture-capital-fund-look-for-in-a-startup-7ef7c8b7c1c0

- Συνήθως ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν -κατά την γνώμη σου- οι startups που θέλουν να πετύχουν;

Οι startups που πετυχαίνουν έχουν ένα μοναδικό value proposition που λύνει ένα μεγάλο απτό πρόβλημα σε μια μεγάλη αγορά ενώ παράλληλα αποτελούνται από μια εξαιρετική ομάδα. Είναι αρκετά δύσκολο κάποιος να βρει όλα αυτά τα συστατικά μαζί σε μια εταιρεία.

Ένα ωραίο case study είναι η Blueground, η οποία λύνει ένα απτό πρόβλημα σε ένα niche αλλά παράλληλα μεγάλο market. Η εταιρεία προσφέρει επιπλωμένα σπίτια και υπηρεσίες ξενοδοχείου σε expats και business travelers. Το market μόνο στην Ελλάδα είναι ικανό να δημιουργήσει μια εταιρεία με έσοδα >20M σε 5 έτη, ενώ η εταιρεία έχει παρουσία στο Ντουμπάι και στην Τουρκία. Η ομάδα είναι πλήρης και ο CEO της εταιρείας, Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, έχει εμπειρία και παραστάσεις που εμπνέουν εμπιστοσύνη, είναι πολύ φιλόδοξος ενώ παράλληλα είναι δοτικός και δεν έχει έπαρση.

- Ποιος τύπος startuper σου αρέσει;

Ο startuper που έχει κάνει τη δουλειά του : γνωρίζει δηλαδή καλά το προιόν του, την αγορά και ανταγωνισμό του και είναι ανοικτός στο feedback. Επίσης μου αρέσει αυτός ο τύπος που είναι αισιόδοξος και hustler άρα παλεύει και βρίσκει λύσεις όταν προκύπτουν θέματα.

- Με ποια απάντηση στο ερώτημα «τι θα κάνεις τα λεφτά» - πέραν ενός καλού προϊόντος ή υπηρεσίας ή εφαρμογής- μπορεί να συγκεντρώσει κεφάλαια ένας startuper;

Η ερώτηση «τι θα κάνεις τα λεφτά” είναι ένας αστικός μύθος στο Ελληνικό startup οικοσύστημα και δυστυχώς έχει γαλουχηθεί από non sophisticated venture capital επενδυτές. Οι εταιρείες που έχουν growth, έχουν έξοδα. Τα έξοδα αυτά θέλουμε τα να δούμε σε ένα business plan για να καταλάβουμε – κυρίως – ότι ο founder έχει διαβάσει και γνωρίζει την αγορά, καθώς και τις οικονομικές απαιτήσεις της εταιρείας του.

Μια εταιρεία μπορεί να σηκώσει venture capital χρηματοδότηση όταν απευθύνεται σε μια πολύ μεγάλη αγορά. Το VentureFriends fund επενδύει σε εταιρείες που λύνουν μεγάλα απτά προβλήματα και οι founders μπορούν να κάνουν τα startups τους διεθνείς εταιρείες ηγέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα