Η Βόρεια Κορέα ασκεί νέες πιέσεις στην Ασία

Πτώση σημείωσαν σήμερα οι ασιατικοί δείκτες, ακολουθώντας την τάση που επικράτησε στα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές κινούνται επιφυλακτικά λόγω της συνεχιζόμενης έντασης με τη Βόρεια Κορέα. Στο μεταξύ, η διοικητής της Fed, Lael Brainar, προειδοποίησε για σύσφιξη της πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ καθώς ο πληθωρισμός υπολείπεται των στόχων της τράπεζας.

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει το αμερικανικό δολάριο.

Στα ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε πτώση 0,17%, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε κατά 0,37%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,42% με τον υποδείκτη του χρηματοοικονομικού κλάδου να σημειώνει απώλειες 1,36%. Συγκρατημένα κέρδη για τις μετοχές του κλάδου χρυσού και ενέργειας.

Στην Κίνα πιέσεις σημειώθηκαν στους δείκτες, με τον Shanghai Composite να χάνει 0,28%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε απώλειες 1,03%.

Στη Βόρεια κορέα, διπλωμάτης προειδοποίησε ότι η χώρα είναι έτοιμη να στείλει κι άλλα «δωράκια» στις ΗΠΑ αν συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην Πιόνγιανγκ. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να κάνει και νέες πυραυλικές δοκιμές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ ενίσχυσε το περιβάλλον αυξημένων γεωπολιτικών πιέσεων όταν έγραψε στο twitter ότι μπορεί να επιτρέψει σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα να αποκτήσουν έναν σημαντικά αυξημένο αριθμό στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, την ώρα που ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν, προειδοποιούσε ότι μια στρατιωτική υστερία στην περιοχή δεν πρόκειται να βοηθήσει, αντίθετα θα μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή του πλανήτη.

Σε άλλες εξελίξεις, τα σχόλια της Lael Brainard της Fed για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έρχονται να ενισχύσουν τις πιθανότητες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Στις ΗΠΑ, οι μετοχές σημείωσαν απώλειες με τον Dow Jones να χάνει 1,07% και να κλείνει στις 21.753,31 μονάδες.

Οι αποδόσεις στα αμερικανικά 10ετή παρέμειναν αμετάβλητες μετά από πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συγκεκριμένα, το 10ετές έφτασε σε απόδοση 2,07% για να καταλήξει στο 2,06% με το κλείσιμο της Wall, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Νοεμβρίου.

Πτώση και για το δολάριο στα 108,67 γεν, αφού νωρίτερα υποχώρησε σε χαμηλά 5 μηνών, στα 108,49 γεν.

Στην αγορά ενέργειας, τα βλέμματα στρέφονται στην πορεία του τυφώνα Ίρμα που δυνητικά θα επηρεάσει τη ζήτηση για βενζίνη. Τα futures της αμερικανικής βενζίνης υποχώρησαν κατά 1,34% στο 1,6764 δολάρια ανά γαλόνι.

Στα οικονομικά νέα, το ΑΕΠ Αυστραλίας β' τριμήνου αυξήθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης του Reuters για 1,9%. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε στο 0,7998 δολάριο από 0,8017 δολ. αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα