Γεροβασίλη: Στόχος να κλείσει η διαπραγμάτευση έως τις 22 Απριλίου

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.30 η ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η πρώτη μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας αλλά και την αποχώρηση του κουαρτέτου.

Όπως είπε,οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί προς το παρόν, αλλά δεν υπάρχει ανησυχία για το χρονοδιάγραμμα, καθώς «γνωρίζαμε ότι θα φύγουν λόγω του Πάσχα των Καθολικών».

Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει πριν το Ορθόδοξο Πάσχα,

περίπου δηλαδή στις 22 Απριλίου.

Η Όλγα Γεροβασίλη, επιβεβαίωσε ότι όσον αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις υπάρχει σύγκλιση, οι δύο πλευρές «είναι κοντά» και μάλιστα θα υπάρξει συμφωνία, περίπου στις 2 Απριλίου, όπως είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι υπάρχει απόσταση στα «κόκκινα» δάνεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρεθεί λύση.

«Η πρόθεση η δική μας αλλά και των Ευρωπαίων είναι να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση» κατέληξε.

Για το προσφυγικό, δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο για την προσφυγική κρίση αλλά και τις επιθέσεις.

«Δόθηκε έμφαση στην παροχή τεχνικής και στελεχειακής στήριξης της Ελλάδας από τη Γερμανία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» είπε η κυρία Γεροβασίλη.

Επισημάνθηκε, τέλος, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο η ανάγκη πλήρους επιχειρησιακής ανάπτυξης του ΝΑΤΟ με εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης με την γείτονα χώρα, καθώς όπως είπε, «δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε έχουμε δει μείωση των προσφυγικών ροών».

Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της αλλά θα πρέπει και η Ε.Ε. να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της για άμεση παροχή βοήθειας με προσωπικό και τεχνικά μέσα προς την Ελλάδα αλλά και για την πίεση προς την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Ερωτηθείσα για τις νομοθετικές παρεμβάσεις απο πλευράς Ελλάδας ώστε να θεωρείται η Τουρκία «ασφαλής, τρίτη χώρα» η Όλγα Γεροβασίλη, απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, δεν προβλέπεται από τη συμφωνία, καθώς η προώθηση/ μετεγκατάσταση των προσφύγων θα εξετάζεται κατά περίπτωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα