Σε χαμηλό 3,5 μηνών το δολάριο με το βλέμμα στη Fed

Κοντά σε χαμηλά 3,5 μηνών βρίσκεται το δολάριο έναντι των «σκληρών» νομισμάτων, καθώς οι traders περιμένουν σημάδια από την ομιλία της Τζάνετ Γέλεν ενώπιον του Κογκρέσου για την πορεία της νομισματικής πολιτικής τους ερχόμενους μήνες.

Πολλοί αναλυτές έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε άλλη αύξηση των επιτοκίων το 2016, εν μέσω ανησυχιών ότι οι αναταράξεις και η μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές επηρεάζουν και την αμερικανική οικονομία. Το κλίμα βαραίνει και η πτώση στις τιμές πετρελαίου

αλλά και η ανησυχία για την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει κατά 3% κατά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Αντίθετα, το γεν, ως επενδυτικό «καταφύγιο» έχει καταγράψει άνοδο σε υψηλό 15 μηνών.

Έναντι των υπολοίπων νομισμάτων το δολάριο κινείται σταθεροποιητικά στο 96,056, έχοντας πιάσει τα 95,663 την Τρίτη, νέο χαμηλό επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Η πτώση αυτή ανέρχεται σε περίπου 5% από τα υψηλά 12,5 ετών τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως η ομιλία της Γέλεν δεν πρόκειται να επιφέρει το ριμπάουντ του δολαρίου.

«Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μια ισορροπημένη αξιολόγηση της κατάστασης. Η επικεφαλής της Fed θα πει ότι η αμερικανική οικονομία τα πάει καλά, αλλά ότι αναγνωρίζει πως η αγορά δεν έχει δεχτεί πολύ καλά την αύξηση των επιτοκίων κι αυτό έχει οδηγήσει σε σύσφιξη της πολιτικής. Θα παραμείνουμε σε αυτό το καθεστώς, όπου το δολάριο θα συνεχίσει να χάνει έδαφος έναντι του ευρώ και του γεν» υποστηρίζει ο αναλυτής νομισμάτων στην BNP Paribas, Michael Sneyd.

Εν μέσω τέτοιων αναταραχών οι επενδυτές στρέφονται κυρίως προς τις χώρες με πρωτογενή πλεονάσματα, όπως η Ιαπωνία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, κι όχι προς τις χώρες με ελλείμματα όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Αυτός είναι και ο λόγος που το ευρώ έχει λάβει σημαντική στήριξη παρά τα απογοητευτικά στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία και το sell off στις τραπεζικές μετοχές.

Το ευρώ κινείται πτωτικά 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,13385.

Το δολάριο υποχώρησε κατά 0,3% έναντι του γεν στο 114,64, κοντά σε χαμηλό 15 μηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα