Aνάλυση: Oι διαβεβαιώσεις της Deutsche Bank αποκαλύπτουν την "κορυφή του παγόβουνου" των CoCos

Η μεταβλητότητα και η αναταραχή που υπάρχει στα credit spread τις τελευταίες 24 ώρες μπορεί να οφείλεται σε κάτι περισσότερο από την ταραχή των επενδυτών για την ικανότητα της Deutsche Bank προς ανταπόκριση στις υποχρεώσεις των επισφαλών ομολόγων της, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή του Bloomberg,

Simon Ballard.

Μάλλον υπογραμμίζει το εύρος στο οποίο οι επενδυτές έχουν "κυνηγήσει" τις αποδόσεις τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα βρίσκονται εκτεθειμένοι στο ρίσκο ανατίμησης.

Από ρυθμιστική οπτική γωνία, τα Contingent Convertible Bonds, (μετατρέψιμα ομόλογα) ή αλλιώς CoCos, δημιουργήθηκαν για να γίνουν ένα στρατηγικό εργαλείο χρηματοδότησης – ένα ρυθμιστικό κεφαλαιακό μαξιλάρι το οποίο θα αποτρέψει την συστημική κατάρρευση των σημαντικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα CoCos, δηλαδή, έχουν σχεδιαστεί για να αποτύχουν χωρίς να παρασύρουν τις τράπεζες.Το κύριο πρόβλημα στην κατανόηση του πραγματικού ρίσκου που εμπεριέχεται σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι πως ποτέ δεν έχουν τεσταριστεί.

Η Deutsche Bank, νιώθοντας την ανάγκη να κατευνάσει τους επενδυτές και τους υπαλλήλους της πως έχει τη ρευστότητα για να ανταποκριθεί στην πληρωμή του τοκομεριδίου του πιο επισφαλούς της χρέους, μπορεί να έχει χειροτερεύσει την αβεβαιότητα της αγοράς και την αντίδραση ως προς τις τιμές αυτών των στοιχείων.

Οι ανησυχίες των επενδυτών συνεχίζουν, όσον αφορά την επίδραση που μπορεί να υπάρχει στην αγορά εάν μία τράπεζα χρειαστεί να σταματήσει την αποπληρωμή των τοκομεριδίων σε ό,τι αφορά τα CoCos. Μία τέτοια κίνηση θα έκανε το πιο πρόσφατο selloff να μοιάζει με μία απλή διόρθωση.

Η πρόσφατη μεταβλητότητα όσον αφορά το οικονομικό ρίσκο μπορεί να αντικατοπτρίζει το εύρος στο οποία τα επισφαλή στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί πέραν των βασικών αρχών τους εδώ και χρόνια, αφού η "όρεξη" για επένδυση σε ρίσκο έχει στηριχθεί από πλασματικά χαμηλά επιτόκια και σχεδόν ορθάνοιχτη νομισματική πολιτική. Σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, τα CoCos αποτελούν το μόνο κεφάλαιο το οποίο έχουν καταφέρει να κεφαλαιοποιήσουν οι δανειολήπτες, ως απάντηση προς την συνεχόμενη επενδυτική μανία με τις υψηλές αποδόσεις.

Το ενσωματωμένο ρίσκο και η αβεβαιότητα που διατρέχει τα CoCos υποδεικνύει πως οι επενδυτές μπορεί να παραμένουν προσεκτικοί όσον αφορά το συγκεκριμένο τομέα κεφαλαίου. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποιο σημάδι πως οι επενδυτές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν έτσι ώστε να αυξήσουν την έκθεσή τους σε πιο ευρύ ρίσκο.

Για πολλούς επενδυτικούς οίκους, το 2016 υποτίθεται πως θα ήταν ένα θετικό σημείο όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό ρίσκο, όπου η βελτιωμένη παγκόσμια ανάπτυξη και οι υψηλότερες αποδόσεις θα έπρεπε να έχουν βελτιώσει τα τραπεζικά έσοδα και περιθώρια. Μέχρι τώρα, ισχύει το αντίστροφο, ενώ η επενδυτική ρητορική υποδεικνύει πως η "αμυντική" αυτή στάση θα συνεχιστεί.

Υπάρχει ακόμη ζήτηση για συγκεκριμένο credit risk, αλλά οι επενδυτές επικεντρώνονται στην αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής, την ποιότητα και την συμφέρουσα τιμολόγηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα