Ρουμελιώτης: Θα κλείσει η αξιολόγηση – Σε ρόλο συμβούλου θα περιοριστεί το ΔΝΤ

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Θέμα εβδομάδων είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, εκτίμησε ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι, μόλις γίνει αυτό θα επιβεβαιωθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και η Ελλάδα δεν θα έχει

κανένα πρόβλημα ρευστότητας το 2017.

Όπως δήλωσε, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα QE, γεγονός που θα μειώσει κατά πολύ το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, ενώ τόνισε ότι η Γερμανία θα αποδεχθεί τελικά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Θα πρέπει να βελτιώνουμε συνέχεια τα επίπεδα της οικονομίας σε τριμηνιαία βάση ούτως ώστε να εμπεδωθεί στις αγορές το θετικό μήνυμα που θα στείλει η αξιολόγηση και με αυτό τον τρόπο να προετοιμαστεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Η μη επιστροφή στις αγορές θα είναι ένα πολύ δυσμενές σενάριο κατά την άποψη του διότι εκτιμά ότι θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ένα τέταρτο μνημόνιο» πρόσθεσε.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι η Ελλάδα να αποπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα, χαρακτήρισε μεγάλης σημασίας τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι το ελληνικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον θα κρατήσει αποστάσεις από το ελληνικό ζήτημα.

Ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο, η οποία σε συνδυασμό με την προστασία των μελών ΔΣ από ποινικές ευθύνες θα ανοίξει το δρόμο για τις ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μάλιστα, σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν ζητήσει οριστική διευθέτηση του αναβαλλόμενου φόρου από 5 σε 20 χρόνια, άποψη με την οποία συντάσσεται τόσο η τρόικα όσο και η ΤτΕ.

Πάντως υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει εκφράσει τη διαφωνία της για το θέμα και έχει ζητήσει απ' το 2017 οδικό χάρτη για τη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα