Η ΔΕΗ και η αγορά

Όπως και να το πει, όπως και να το κάνει, η μείωση του μεριδίου της στην αγορά της λιανικής δεν κρύβεται – και ακόμη περισσότερο δεν μπορούν να κρυφτούν οι συνέπειες στα οικονομικά της και όχι μόνο από αυτή την μείωση.

Με άλλα λόγια, ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Εμμ. Παναγιωτάκης πρέπει να βρει επειγόντως πειστικότερες απαντήσεις στα ερωτήματα της αγοράς για το πώς θα τα βγάλει πέρα η εισηγμένη εταιρεία στην αγορά της λιανικής.

Σύμφωνα

με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το μέσο μερίδιο λιανικής αγοράς της ΔΕΗ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα διαμορφώθηκε σε 88,7 % τον Νοέμβριο του 2016 από 94% τον Νοέμβριο του 2015.

Σύμφωνα πάλι με το ΛΑΓΗΕ, το μέσο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ το Νοέμβριο 2016, ανά τάση, ήταν περίπου 100% στην Υψηλή Τάση, 71,8% στη Μέση Τάση και 93,1% στη Χαμηλή Τάση, που επιβεβαιώνει το cherry - picking από πλευράς τρίτων προμηθευτών.

Στην ανακοίνωση της η ΔΕΗ αναφέρει τα εξής: "Η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας (λιανική) ηλεκτρικής ενέργειας κινείται σε ρυθμούς ελεγχόμενους, παρά το μεγάλο περιθώριο κέρδους των προμηθευτών εξ αιτίας της χαμηλής χονδρεμπορικής τιμής (οριακή τιμή), οι οποίοι ωστόσο αποφεύγουν να αναλάβουν το αναγκαίο ρίσκο και να προβούν στις αναγκαίες επενδύσεις που θα συντελούσαν στο ταχύτερο άνοιγμα της αγοράς.

Η αξιοπιστία, το κοινωνικό πρόσωπο και οι ποικίλες δράσεις της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση όλων των προμηθευτών από τις πρόσφατες ρυθμίσεις για την κάλυψη του ΕΛΑΠΕ, αποτελούν προς το παρόν ισχυρό αντίβαρο στις δημοπρασίες παραγωγής της ΔΕΗ σε τιμές πολύ κατώτερες της οριακής.

Έτσι η ΔΕΗ διαθέτει και θα αξιοποιήσει το χρονικό περιθώριο ανάληψης των ήδη δημοσιοποιημένων πρωτοβουλιών για τη σύσταση και διάθεση θυγατρικών εταιρειών πελατών με στόχο το ομαλό περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις των λεγόμενων ΝΟΜΕ".

Keywords
Τυχαία Θέματα