Ο καλύτερος Οκτώβριος για τον τουρισμό - Πτώση στα έσοδα 10μήνου

Της Στεφανίας Σούκη

Μπορεί ο φετινός Οκτώβριος να είναι, με βάση τα επίσημα νούμερα της Τράπεζας της Ελλάδας, ο καλύτερος όλων των εποχών για τον εισερχόμενο τουρισμό, αυτό ωστόσο δεν ήταν αρκετό προκειμένου να αλλάξει το αρνητικό πρόσημο στα έσοδα σε επίπεδο δεκαμήνου.

Έτσι, με βάση τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της ΤτΕ, κατά το μηνα Οκτώβριο, οι αφίξεις

μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,3% και οι σχετικές εισπράξεις σημείωσαν για πρώτη φορά διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 14,2%. Πιο συγκεκριμένα, από την Ερευνα Συνόρων της ΤτΕ προκύπτει ότι για τον Οκτώβριο του 2016 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, από 899 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τα φετινά νούμερα -1,026 δισ. ευρώ- είναι καλύτερα ακόμη και από τον Οκτώβριο του 2014, έστω και οριακά, αν ληφθεί υπόψη ότι τον Οκτώβριο του 2014 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν στο 1 δις. ευρώ ακριβώς.

Παρόλ' αυτά, σε επίπεδο δεκαμήνου οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες συνεχίζουν να παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο, την ίδια στιγμή που οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,7%. Οι αντίστοιχες εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 4,2%, φθάνοντας τα 13,11 δις. ευρώ από 13,686 δις. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου του 2015. Ψηλότερα πάντως είναι τα φετινά νούμερα σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2014, οπότε οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν διαμορφωθεί στα 13 δισ. ευρώ.

Ως προς την πορεία των εσόδων φέτος, από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού δηλώνει ότι αναμένει τα τελικά (μη προσωρινά) στοιχεία ώστε να κάνει τον απολογισμό για το 2016, παρατηρώντας ωστόσο ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των αριθμών που δίνει η Ερευνα Συνόρων της ΤτΕ και των στοιχείων από τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, αλλά και τις στατιστικές αρχές άλλων χωρών (π.χ. Μ. Βρετανία, Ρωσία κ.τ.λ.).

Από την πλευρά του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, επίσης αναμένονται τα οριστικά στοιχεία, επισημαίνεται ωστόσο ότι οι πραγματικοί παράγοντες που επηρέασαν τα έσοδα φέτος είναι, η υπερφορολόγηση, η πανευρωπαϊκή τάση μείωσης της Μέσης Τουριστικής Δαπάνης, ο μειωμένος χρόνος παραμονής στη χώρα μας και οι εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν οι επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν κομμάτι της ζήτησης των πελατών τελευταίας στιγμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα