Ρωσία: «Αποδεκτά» για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου τα 45-50 δολ. το βαρέλι

Μια τιμή στα 45-50 δολάρια το βαρέλι είναι αρκετή για να επιστρέψει η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου, υποστηρίζει το Κρεμλίνο, ενόψει της συνάντησης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, εκτός κι εκτός του OPEC, στην Ντόχα, στις 17 Απριλίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η προκαταρκτική συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής, που έγινε μεταξύ Ρωσίας, Βενεζουέλας, Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας τον Φεβρουάριο.

«Πλέον

γίνεται συζήτηση για το πόσο μπορεί να κρατηθεί η παραγωγή "παγωμένη" αλλά και πώς θα γίνεται ο έλεγχος της συμφωνίας» ανέφερε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι «το επίπεδο των 45-50 δολ. είναι αποδεκτό για την εξισορρόπηση της αγοράς: Αν οι τιμές κινηθούν υψηλότερα, η παραγωγή πετρελαίου από το σχιστολιθικό αέριο θα ανακάμψει».

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει κι ένας Ρώσος εκπρόσωπος του υπ. Ενέργειας, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.

«Κλειδί» στις εξελίξεις θα αποδειχθούν οι κινήσεις του Ιράν, το οποίο έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο «πάγωμα».

Σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές, όμως «ένα "πάγωμα" της παραγωγής, χωρίς το Ιράν, συζητείται. Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε ισχυρές πιέσεις από τις υπόλοιπες χώρες για τη συμμετοχή του Ιράν».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περιπου 17 χώρες θα συμμετάσχουν στην συνάντηση της Ντόχα. Αν επιτευχθεί η συμφωνία, αυτή θα αφορά μόνο την παραγωγή, όχι τις εξαγωγές, διευκρίνισε η πηγή, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αναβάλλει τα νέα πετρελαϊκά projects που έχει ξεκινήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα