Γιατί ο φόβος του Brexit δεν «πτοεί» το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Μπορεί η αβεβαιότητα και η αγωνία για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κορυφώνεται, ωστόσο, το χρηματιστήριο του Λονδίνου δεν έχει ακόμα «νιώσει» τις αντίστοιχες πιέσεις.

Αντίθετα, η αξία των εταιρειών του FTSE 350 ανέρχεται σε 15,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, πολύ υψηλότερα, δηλαδή, με τις αποτιμήσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών.

Μάλιστα, traders και αναλυτές περιμένουν ότι παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε προς το δημοψήφισμα,

η αγορά θα παραμείνει σταθερή, σημάδι ότι η απόφαση για την ευρωπαϊκή ή όχι πορεία της χώρας δεν επηρεάζει τους Βρετανούς επενδυτές.

Αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, οφείλεται εν μέρει στην σύνθεση της βρετανικής αγοράς, στην οποία οι μετοχές ενέργειας και πρώτων υλών έχουν σχεδόν διπλάσια παρουσία απ' ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στην αποδυνάμωση της στερλίνας.

«Το ριμπάουντ στα μέταλλα και τις τιμές ενέργειας έχει στηρίξει το χρηματιστήριο του Λονδίνου φέτος. Η οποιαδήποτε επίδραση του Brexit στις βρετανικές αγορές θα εκδηλωθεί με την αποδυνάμωση της στερλίνας, η οποία όμως λειτουργεί υποστηρικτικά για τις βρετανικές μετοχές» υποστηρίζει ο Guy Foster, επικεφαλής έρευνας στην Brewin Dolphin.

Παρά τις θεαματικές επιδόσεις, ο FTSE 350 (ο μεγαλύτερος υποδείκτης βρετανικών μετοχών στον FTSE 100) έχει υποχωρήσει κατά 2,7% από την αρχή του έτους.

Ο Stoxx 600 αντίθετα έχει υποχωρήσει κατά 10%.

Το πτωτικό trend στις βρετανικές μετοχές, που πλέον έχει αντιστραφεί, ξεκίνησε το 2012, όταν η μεταλλευτικές και ενεργειακές μετοχές υποχωρούσαν σημαντικά, «βαραίνοντας» τους βρετανικούς δείκτες.

Το 2016 όμως οι Anglo American Plc, Glencore Plc και Randgold Resources Ltd. έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρώπη, με κέρδη πάνω από 50%.

Κάποιες μετοχές, πάντως, έχουν αρχίσει να δέχονται πιέσεις. Ο δείκτης της JPMorgan Chase & Co. που μετρά τις εταιρείες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε ένα Brexit, έχει υποχωρήσει κατά 16% φέτος, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, σε σχέση με τον FTSE 350. Οι εταιρείες που βρίσκονται στον δείκτη είναι μεταξύ άλλων η Next Plc (εταιρεία λιανικών πωλήσεων) και ορισμένες τράπεζες όπως οι Barclays Plc και Royal Bank of Scotland Group Plc.

Με εξαίρεση αυτές τις μετοχές η αγορά δεν δείχνει σημάδια πανικού. Ο δείκτης μεταβλητότητας έχει ενισχυθεί μόλις 7,7% φέτος, έναντι αύξησης 20% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού δείκτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα