To νησί των 500.000 offshore, στη δίνη των Panama Papers

Είναι το πραγματικό Νησί των Θησαυρών. Ένας μικρός παράδεισος στην Καραϊβική o οποίος φιλοξενεί 500.000 εταιρείες.

Άξαφνα τα οι βρετανικές Παρθένοι Νήσοι (British Virgin Islands), το κομμάτι του ήλιου, της θάλασσας, της άμμου και... του offshore banking, έχει πια μπει για τα καλά στη δίνη του κυκλώνα των Panama Papers.

Tα νησιά είναι ένας βασικός κρίκος της παγκόσμιας οικονομίας και οι νόμιμες διευθύνσεις πάμπολλων επενδυτικών ταμείων, τα οποία έχουν γίνει το

επίκεντρο έρευνας από πολλά ΜΜΕ που διερευνούν φορολογικούς παραδείσους και περίεργες δοσοληψία.

Οι αποκαλύψεις για τα νησιά έχουν επηρεάσει και την βρετανική κοινή γνώμη, η οποία ζητά από τον David Cameron να σταματήσει το καθεστώς φοροαπαλλαγής των νήσων.

Mόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως ο πατέρας του David Cameron, Ian, εμπλέκεται στα Panama Papers. Aν και κάτι τέτοιο δεν σημαίνει αναγκαία πως υπάρχει κάτι το μεμπτό, ο Cameron έχει πρωτοστατήσει στην καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων, και αυτό το γεγονός τον ντροπιάζει πολιτικά, τη στιγμή που περίπου το ήμισυ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα Panama Papers, δημιουργήθηκαν στις Νήσους.

Οι αναταραχές λόγω των Panama Papers βρίσκονται μόνο στην αρχή. Το σκάνδαλο επεκτάθηκε την Τρίτη όταν ο Cameron επέμεινε πως δεν έχει καμία offshore, και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Jeremy Corbyn κάλεσε προς ανεξάρτητη έρευνα στην υπόθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα