Ράλι στην Ασία μετά την εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι μεγαλύτερες ασιατικές αγορές, εν μέσω επενδυτικής ευφορίας μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό επίπεδο από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η κεντρική τράπεζα μειώνει τα επιτόκιά της κάτω από το μηδέν, με στόχο να προστατεύσει την οικονομία της Ιαπωνίας από τις αναταραχές στις αγορές αλλά και

να δώσει ώθηση στον χαμηλό πληθωρισμό.

Μετά την ανακοίνωση ο ιαπωνικός δείκτης Topix πραγματοποίησε «άλμα» έως και 3,1% για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια διέγραψε τα κέρδη υποχωρώντας έως και 1,6%, σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό. Ο δείκτης έκλεισε τελικά με άνοδο 2,9%. Ο δείκτης Nikkei που αρχικά κινούνταν με πτώση 0,6% μετά την ανακοίνωση ενισχύθηκε 3,51% και στη συνέχεια υποχώρησε κατά 1% για να κλείσει με άνοδο 2,8% στις 17.518 μονάδες.

«Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί δημιουργήθηκε όλο αυτό το "ρόλερκοστερ". Φαίνεται σαν μια μπερδεμένη χειραγώγηση των πολύ περιορισμένων εργαλείων που έχει η κεντρική τράπεζα στη διάθεσή της» υποστηρίζει ο Stefan Worrall, διευθυντής μετοχών στην Credit Suisse Group AG στο Τόκιο.

Ο δείκτης των ακινήτων πραγματοποίησε ράλι 9,5%, ενώ με ισχυρά κέρδη κινήθηκαν οι χρηματοοικονομικές και ενεργειακές μετοχές. Αντίθετα οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν.

Η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ στο 0,11% από το 0,225 πριν την απόφαση.

Το δολάριο ενισχύθηκε έως και 1,52% στο 121,35 έναντι του γεν από το 118,5 πριν την ανακοίνωση.

Ο Topix έχει καταγράψει πτώση 10% από την αρχή του έτους.

«Από την αρχή του έτους έχουμε πουλήσει πολύ και είναι καιρός να δούμε ποιες μετοχές βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα. Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων αλλάζει την ψυχολογία» υποστηρίζει ο Nicholas Smith, στρατηγικός αναλυτής στην CLSA Ltd. στο Τόκιο.

Στην υπόλοιπη Ασία, ο δείκτης της Νοτίου Κορέας Kospi διέγραψε τις απώλειες μετά την ανακοίνωση κλείνοντας με άνοδο 5,12% στις 1.912 μονάδες.

Οι κινεζικές μετοχές παρέμειναν σε θετικό έδαφος, με τον Shanghai composite να ενισχύεται κατά 3,34% ενώ ο Shenzhen composite κατέγραψε άνοδο 4,15%.

Ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 2,11%.

Στους μεγαλύτερους κερδισμένους ήταν η Orient Securities που έκλεισε με κέρδη σχεδόν 10%, η Huatai Securities που έκλεισε με άνοδο 9,66% και η China Railway Group που έκλεισε με άνοδο 9,94%.

Πλήγμα δέχτηκε το χρηματιστήριο της Αυστραλίας, με τον δείκτη να κλείνει με άνοδο μόλις 0,6% στις 5.005 μονάδες εξαιτίας της πτώσης των εταιρειών χρυσού (-5,86%). Ο μεγαλύτερος κερδισμένος ήταν ο ενεργειακός τομέας με +5,28%.

Ενδεικτικά, η Alacer Gold υποχώρησε κατά 3% και η Newcrest κατά 7,2, ενώ ο χρυσός για άμεση παράδοση κινήθηκε σταθεροποιητικά στα 1.113 δολάρια η ουγγιά.

Οι μετοχές πρώτων υλών κινήθηκαν κυρίως ανοδικά με τις Rio Tinto και BHP Billiton να κλείνουν με άνοδο 0,5% και 1,665 αντίστοιχα.

Ράλι 13% για την Fortescue.

Η άνοδος του Brent πάνω από τα 33 δολάρια, προκάλεσε ράλι στις ενεργειακές μετοχές, με τις αυστραλιανές Santos και Woodside να ενισχύονται κατά 7,5% και 6% αντίστοιχα.

Η ιαπωνική Inpex έκλεισε με άνοδο 6% και η Japan Petroleum με κέρδη 6,26%.

Στο Χονγκ Κονγκ η CNOOC ενισχύθηκε κατά 7,65% ενώ οι China Petroleum και η PetroChina έκλεισαν με μεικτά πρόσημα +0,9% και -0,27% αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα