Τα μηνύματα των μεγαλοεπενδυτών στην κυβέρνηση

Η πορεία των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο του μπαράζ επαφών που θα έχουν σήμερα οι ξένοι μεγαλοεπενδυτές που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα.

Οι επικεφαλής των ξένων funds, με πρωταγωνιστές τους Prem Watsa, Wilbur Ross και John Paulson, θα συναντηθούν στη 1 το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών

Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη. τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ενώ απόψε θα παραστούν σε δείπνο με Έλληνες επιχειρηματίες.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια, κυρίως στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναμένεται να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει.

​Prem Watsa, Wilbur Ross και John Paulson είχαν χθες συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, κατά τις οποίες προϊδέασαν για το μήνυμα που θα δώσουν στην κυβέρνηση και το οποίο θα είναι δηλωτικό της πρόθεσης να στηρίξουν τη χώρα και τον πρωθυπουργό, τον οποίο θεωρούν «νέο και υποσχόμενο». Όπως επισήμαναν, ήταν μια δύσκολη απόφαση γι΄ αυτούς να ξανατοποθετηθούν στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο η εκ νέου επένδυσή τους αποδεικνύει ότι προσδοκούν σε κέρδη από την ανάπτυξη της Οικονομίας και των τραπεζών.

Όπως εκτιμούν, η Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική ανόδου, αρκεί η κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα σε αποφάσεις και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη Watsa – Ross στη Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του καναδικού fund Prem Watsa, ο οποίος συναντήθηκε χθες τόσο με την διοίκηση της Eurobank όσο και με την διοίκηση της Grivalia τόνισε την ανάγκη η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας να ολοκληρωθεί γρήγορα έτσι ώστε η Ελλάδα να αποκομίσει τα οφέλη στο μέτωπο της φθηνής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και να σταλεί μήνυμα σταθερότητας προς τους επενδυτές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εξέφρασε την πεποίθηση του πως η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί ομαλά και εφόσον επιτευχθεί αυτό η Ελλάδα θα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.Σημειώνεται ότι το αφεντικό της Fairfax, Prem Watsa, συνόδευαν τα δύο κορυφαία στελέχη του ομίλου του, Wade Burton και Bradley Martin, ενώ τον Wilbur Ross συνόδευε το νούμερο 2 του επενδυτικού του ομίλου, Steven Johnson.

Ο Prem Watsa απευθύνθηκε στο προσωπικό της Eurolife την οποία η Fairfax απέκτησε πρόσφατα, παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της Fairfax διεθνώς, λέγοντας ότι δεν επεμβαίνει στη διοίκηση των επενδύσεών της σε κάθε γεωγραφική περιοχή, αλλά εμπιστεύεται τις κατά τόπους διοικήσεις. Η μόνη εμπλοκή της κεντρικής διοίκησης της Fairfax, όπως είπε, αφορά την αξιολόγηση της απόδοσης των επενδύσεών της, τον τρόπο αμοιβών και τη διαδοχή των σχημάτων διαχείρισης.

Το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στις επαφές με τον πρωθυπουργό, καθώς αναμένεται να μεταφέρουν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να στηρίζουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα με στόχο, μάλιστα, να διευρύνουν τις επενδυτικές τους προοπτικές, ακόμη και μέσα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα, θα καταθέσουν και τους προβληματισμούς τους για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά την αποψινή συνάντηση με επιχειρηματίες, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ενδέχεται να προκύψουν συζητήσεις για μελλοντικά deals.

Keywords
Τυχαία Θέματα