Προς ρεκόρ μεταβλητότητας οι αγορές τον Απρίλιο λόγω Γαλλίας

Το 2016 ήταν μια κουραστική χρονιά για τους traders που ήρθαν αντιμέτωποι με το Brexit, τη νίκη Τραμπ και το ιταλικό δημοψήφισμα. Τώρα προεξοφλούν την αύξηση της μεταβλητότητας για Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών. Το σκάνδαλο που ταλανίζει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Φρανσουά Φιγιόν και αφορά την αργομισθία της συζύγου του, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η Μαρίν Λε Πεν του Εθνικού Μετώπου είναι πιο πιθανό να

κερδίσει. (Εξάλλου, η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop Fiducial για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match, προβλέπει ποσοστό 24% για τη Λε Πεν, έναντι 21% για τον Φιγιόν).

Η πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει απότομη άνοδο της καμπύλης μεταβλητότητας στα συμβόλαια futures του Euro Stoxx, στέλνοντας το συμβόλαιο Απριλίου σε premium ρεκόρ έναντι του Μαρτίου.

Οι μεταβολές των τιμών των Απρίλιο αναμένεται να είναι οι πιο έντονες σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, που είναι και ο τελευταίος μήνα με διαθέσιμα στοιχεία για τα προθεσμιακά συμβόλαια.

Αν κανένας υποψήφιος δεν πάρει άνω του 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί και β' γύρος στις 7 Μαΐου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λε Πεν μάλλον θα φτάσει στον γύρο του Μαΐου για να χάσει μετά από τον ανεξάρτητο υποψήφιο, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές είναι ξαφνικά πολύ πιο πρόθυμοι να λάβουν κάποιες εξασφαλίσεις ένανατι των μεταβολών των τιμών, αναφέρει ο επικεφαλής στρατηγικής αγορών της Westpac Banking Corp., Ρόμπερτ Ρένι.

Τρομαγμένοι ίσως από τις βρετανικές και τις αμερικανικές ψήφους πέρυσι που κατέρριψαν και τις δημοσκοπήσεις, οι traders νομισμάτων ανεβάζουν και την τιμή της προστασίας έναντι των διακυμάνσεων του ευρώ προς το δολάριο. Αυτή την εβδομάδα, το κενό μεταξύ της τριμηνιαίας μεταβλητότητας της συναλλαγματικής ισοτιμίας και της μηνιαίας μεταβλητότητας αυξήθηκε άνω του 1%, στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο.

Πάντως, οι ανησυχίες για διακυμάνσεις στις τιμές προκαλούνται και από την άνευρη στάση του Φιγιόν που διώχνει τους επενδυτές από τα γαλλικά κρατικά ομόλογα. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην επιπλέον απόδοση που ζητούν προκειμένου να κρατήσουν τα γαλλικά δεκαετή, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών. Το κενό εκεί έχει αυξηθεί στις 62 μονάδες βάσης προσφάτως, ενώ την περασμένη εβδομάδα διευρύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από την εβδομάδα των αμερικανικών εκλογών...

Keywords
Τυχαία Θέματα