Τεράστια απειλή για την αγορά πετρελαίου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η ανάπτυξη του τομέα ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου επιζήμια για την αγορά πετρελαίου, όσο και ο «πόλεμος» του ΟΠΕΚ για τα μερίδια αγοράς που οδήγησε στην κατάρρευση των τιμών το 2014, καθώς, όπως σημειώνει το Bloomberg, είναι πιθανό να εξανεμίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια της αξίας των παραγωγών ορυκτών καυσίμων κατά την επόμενη δεκαετία.

Μέχρι

το 2025 εκτιμάται ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μειώσουν την ημερήσια ζήτηση για πετρέλαιο κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια. Η ποσότητα αυτή ισούται με την ποσότητα υπερπροσφοράς που πυροδότησε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών για τη βιομηχανία πετρελαίου, η οποία διήρκεσε τρία χρόνια. Παράλληλα, η κατάρρευση της βιομηχανίας εξόρυξης άνθρακα στις ΗΠΑ προκάλεσε ζημιά 10% στο μερίδιο αγοράς και εξανέμισε πάνω από 100 δισ. ευρώ από την αξία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας από το 2008 έως και το 2013, σύμφωνα με έκθεση του Imperial College του Λονδίνου και του think tank, Carbon Tracker Initiative.

Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες εξετάζουν τώρα τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις δραστηριότητές τους. Η BP υποστηρίζει ότι μπορεί να «εξαφανίσουν» 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τη μέρα για τα επόμενα 20 χρόνια. Αναλυτές της Wood Mackenzie αναφέρουν ότι μπορεί να προκαλέσουν τη μείωση κατά 10% της παγκόσμιας ζήτησης για βενζίνη το ίδιο διάστημα. Από την πλευρά του, ο CFO της Shell, Simon Henry, αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα μπορούσε να κορυφωθεί σε λιγότερο από πέντε χρόνια.

Μέχρι το 2046, μπορεί να μειωθεί η ημερήσια ζήτηση έως και κατά 16 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και έω και κατά 25 εκατ. βαρέλια μέχρι το 2050.

Το αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου μπορεί να είναι μεγαλύτερο από την πτώση των τιμών το διάστημα 2014-2016.

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι ο κόστος των ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχει μειωθεί με ταχύτερους ρυθμούς από τις προβλέψεις και θα μπορούσε να κοστίζει το ίδιο με τα συμβατικά οχήματα εσωτερικής καύσης έως το 2020, προκαλώντας τελικά κορεσμό στην αγορά επιβατικών αυτοκινήτων έως το 2050.

Μέχρι το 2035, τα ηλεκτροκίνητα ίσως πάρουν μερίδιο αγοράς από 19% έως 21% έως το 2035. Αυτό το ποσοστό είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από την πρόβλεψη της BP που «βλέπει» ποσοστό 6% το 2035. Τέλος, μέχρι το 2050 τα ηλεκτροκίνητα μπορεί να κατέχουν μερίδιο 69% έναντι μόλις 13% για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα