Προς αναζήτηση «καταφυγίων» οι επενδυτές μετά τη νέα πτώση των παγκόσμιων αγορών

Απωλειών... συνέχεια για τις παγκόσμιες αγορές με την Κίνα και το πετρέλαιο να παραμένουν οι βασικοί καταλύτες στους χρηματιστηριακούς δείκτες διεθνώς.

Μετά τη βραχύβια ανάκαμψη την προηγούμενη εβδομάδα που έκανε πολλούς αναλυτές να πιστέψουν ότι ίσως επρόκειτο για την αρχή ενός ριμπάουντ, οι κινεζικές μετοχές βρέθηκαν για μια ακόμη φορά σε «ελεύθερη πτώση» και σε χαμηλό 13 μηνών και το πετρέλαιο υποχώρησε ξανά κάτω από τα 30

δολάρια. Την πτώση ακολουθούν οι ευρωπαϊκές αγορές (-1%), ενώ με πτώση πάνω από 100 μονάδες, κινούνται και τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Wall Street. Ο χρυσός και το γεν, ως επενδυτικά «καταφύγια» ενισχύονται.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, αν και κινείται επίσης πτωτικά, ακολουθεί τον... δικό του δρόμο, εν μέσω εμπλοκών στην αξιολόγηση, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και η φορολογία των αγροτών.(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Οι αναλυτές είναι πλέον απαισιόδοξοι για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, καθώς οι εκροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό εντείνονται, το γιουάν συνεχίζει να στηρίζεται μόνο με κρατική παρέμβαση και η ζήτηση πετρελαίου στη χώρα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, γεγονός που θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις τιμές.

«Η πίεση για εκροές κεφαλαίων και η υποτίμηση του γιουάν εξακολουθούν να είναι μεγάλο ζήτημα», λέει απ' την πλευρά του ο Dai Ming, διαχειριστής Hedge Fund της Hengsheng Asset Management Co. στην Σανγκάη ο οποίος μειώνει την έκθεση του σε μετοχές. «Δεν έχουμε δει ενδείξεις επιτάχυνσης στην οικονομία και το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο θα ενέχουν πολλές προκλήσεις», προσθέτει.

Τη Δευτέρα, η ενεργειακή Exxon Mobil Corp. υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ζήτηση ενέργειας από την Κίνα στο 2,2% ετησίως μέχρι το 2025, εκτιμώντας ότι η αύξηση της ζήτησης θα φτάσει στο ζενίθ της το 2030.

Η ανακοίνωση σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά παγκοσμίως, «οδήγησε» τις τιμές πετρελαίου κάτω από τα 30 δολάρια με πτώση πάνω από 5%.

Η τιμή του Brent υποχωρεί αυτή τη στιγμή κατά 0,8% στα 30,11 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Το συμβόλαιο του WTI στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, υποχωρεί κατά 0,8% στα 30,27 δολάρια. Από την αρχή του έτους, οι τιμές έχουν υποχωρήσει περίπου 18%.

«Η Κίνα και το πετρέλαιο θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε έντονη μεταβλητότητα» υποστηρίζει ο Nour Al-Hammoury, επικεφαλής αναλυτής στην ADS Securities.

Το πετρέλαιο και οι παγκόσμιες αγορές ακολουθούν το τελευταίο διάστημα ίδια πορεία, με τη σύγκλιση μεταξύ των δύο να βρίσκεται σε υψηλό 2 ετών.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Stoxx 600 υποχωρεί 1% μετά το μεγαλύτερο διήμερο ράλι από το 2011 την προηγούμενη εβδομάδα. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαίνεται στο $1,0841.

Οι ενεργειακές μετοχές δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Η Lundin Petroleum AB LUPE υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και 3,1%, η OMV AG έως και 2,7%, η BP PLC έως και 1,4% και η Subsea 7 SA έως και 3,5%.

Το πρωί, δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 5,2%, στις 2.784,88 μονάδες κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα απ' το Δεκέμβριο του 2014. Ο δείκτης CSI 300 Index υποχώρησε 4,9%. Οι μετοχές των βιομηχανικών και τεχνολογικών εταιρειών ηγήθηκαν της πτώσης. Στην Κίνα οι PetroChina και Sinopec υποχώρησαν κατά 5%. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Ο χρυσός για παράδοση Φεβρουαρίου ενισχύεται κατά 0,9% ή κατά 10,2 δολάρια στα 1.115 δολάρια η ουγγιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα