Μεγάλα καράβια... μεγάλες φουρτούνες για τον Paulson

Ο John Paulson, ο διαχειριστής Hedge Funds που πασχίζει να ισορροπήσει τις αποδόσεις των Κεφαλαίων του μετά τα πετυχημένα στοιχήματα του κατά της φούσκας των ακινήτων στις ΗΠΑ το 2007, στρέφεται πλέον στην προσωπική του περιουσία για να υποστηρίξει την εταιρεία του.

Ο δισεκατομμυριούχος δέσμευσε τις προσωπικές

του επενδύσεις σε τέσσερα απ' τα hedge fund της εταιρείας του ως επιπρόσθετες εγγυήσεις για μία πιστωτική γραμμή της Paulson & Co.από την HSBC Bank USA για τουλάχιστον πέντε χρόνια, σύμφωνα με Ενημερωτικό Δελτίο που κατατέθηκε στην Πολιτεία της Ν. Υόρκης.

Οι συγκεκριμένες εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθούν και για ένα προσωπικό δάνειο προς τον κ. Paulson.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής χρησιμοποιεί την περιουσία του για να υποστηρίξει το δανεισμό της εταιρείας του μετά από σημαντικές επενδυτικές ζημιές που έχει καταγράψει αλλά και την αποχώρηση πελατών που είχαν σαν αποτέλεσμα τα υπό διαχείριση Κεφάλαια της εταιρείας του να είναι στο μισό σε σχέση με την κορύφωση τους.

Η πτώση αυτή περιορίζει τις προμήθειες που λαμβάνει η Paulson & Co. και οι οποίες έχουν δεσμευθεί ως ενέχυρο για την αρχική πιστωτική γραμμή απ' την οποία η εταιρεία στηρίζεται για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα και τους μισθούς των υπαλλήλων της.

«Εάν τα οικονομικά της εταιρείας δεν υποστηρίζουν την πιστωτική γραμμή, τότε ακολουθείς μία τέτοια πρακτική ώστε να λάβει επιπρόσθετη πίστωση», σχολιάζει ο Thomas Leslie, δικηγόρος της Greenberg Traurig LLP που έχει εκπροσωπήσει εκδότες δανείων εξασφαλισμένων από τα δικαιώματα Hedge Funds.

Καμιά φορά οι διαχειριστές δημιουργούν πιστωτικές γραμμές ώστε να καλύπτουν πάγια έξοδα, όπως μπορεί να κάνουν οι μεταποιητές ή οι λιανέμποροι ώστε να πληρώσουν για το απόθεμα τους ή να καλύψουν άλλες ανάγκες.

Ο Armel Leslie, μέλος της Peppercomm Inc, που λειτουργεί ως εκπρόσωπος της Paulson & Co με έδρα τη Ν. Υόρκη, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε μία πιστωτική γραμμή τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια προκειμένου να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές.

Απ' το ενημερωτικό δελτίο προκύπτει ότι η Paulson & Co. εξασφάλισε το Δεκέμβριο του 2010 πιστωτική γραμμή με εχέγγυο τις ετήσιες προμήθειες που χρεώνουν τα πέντε απ' τα hedge funds της. Πρόκειται για μία τυπική μορφή εγγυήσεων στη βιομηχανία των Hedge Funds.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα funds της εταιρείας χρεώνουν στους πελάτες τους μία σταθερή ετήσια προμήθεια για τη διαχείριση των κεφαλαίων ίση με το 1% με 2% της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων και επιπλέον μία προμήθεια απόδοσης που φθάνει στο 20% των κερδών.

Η αξία των ενέχυρων όμως πιθανόν να έχει μειωθεί απ' τη στιγμή που η Paulson & Co. έκλεισε τη συμφωνία. Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, που παράγουν τις προμήθειες, έχουν υποχωρήσει περίπου 50%, στα 18 δισ δολ. από τη στιγμή που η Paulson & Co. Έλαβε την πιστωτική γραμμή. Απ' τα κεφάλαια που παραμένουν υπό διαχείριση, πάνω απ' τα μισά ανήκουν στον ίδιο τον Paulson και άλλα στελέχη της εταιρείας, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί απ' την καταβολή προμηθειών.

Ο Leslie αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω το ενημερωτικό δελτίο του Δεκεμβρίου, όπως και ο Robert Sherman, εκπρόσωπος Τύπου της HSBC.

Το ενημερωτικό δεν δείχνει γιατί τα μερίδια του Paulson στα funds χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα για τη συμφωνία δανειοδότησης της εταιρείας, ή τι σκοπεύει να κάνει με την προσωπική του γραμμή πίστωσης.

«Και άλλοι μεγάλοι διαχειριστές Hedge Funds έχουν βάλει ενέχυρο την περιουσία τους για να στηρίξουν τις εταιρείες τους και να διατηρήσουν κορυφαίους υπαλλήλους τους σε περιόδους σημαντικής πτώσης», λέει ο Jeff Levi, συνέταιρος στην Casey Quirk. Ο Levi, του οποίου η εταιρεία με έδρα το Darien του Connecticut λειτουργεί ως σύμβουλος διοίκησης σε funds, δήλωσε ότι μιλά γενικά χωρίς να γνωρίζει τα σχέδια του Paulson.

«Σε παλαιότερες πτώσεις της αγοράς, μερικοί απ' τους ιδρυτές ψάχνουν στην δική τους τσέπη για να πληρώσουν τα μπόνους αφού διατρέχουν τον κίνδυνο να απολέσουν ανθρώπους κλειδιά εάν δεν τους παρέχουν απολαβές ανάλογες με τα επίπεδα της αγοράς», λέει ο Levi.

Ο Paulson έγινε εν μια νυκτί διάσημος καταφέρνοντας να βγάλει κέρδος 15 δισ δολ. εννέα χρόνια πριν όταν κατέρρευσε η δευτερεύουσα αγορά ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ δημιουργώντας το σκηνικό για την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Στις αρχές του 2011 τα υπό διαχείριση Κεφάλαια της εταιρείας του είχαν φθάσει τα 38 δισ δολ, πριν οι πελάτες του να αρχίσουν να αποσύρουν λόγω των ζημιών που εμφάνιζαν έκτοτε.

Μέχρι το τέλος του 2014, περίπου το 57% των Κεφαλαίων της εταιρείας ανήκε στον Paulson και σε άλλα πρόσωπα που δεν κατέβαλαν προμήθειες, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο. Πιο πρόσφατες πληροφορίες δεν μπορούσαν να ανακτηθούν.

Ο Paulson έχει προσωπική περιουσία που υπολογίζεται στα 9,2 δισ δολ., σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires, αν και το μεγαλύτερο μέρος συνδέεται με τα funds του. Ο ίδιος κατάφερε να ανοίξει την πιστωτική γραμμή δεσμεύοντας μερίδια στα funds Paulson Partners Enhanced LP, Paulson Advantage II LP, Paulson Advantage Plus II LP, και Paulson Credit Opportunities IV LP.

Άλλοι πλούσιοι διαχειριστές που δανείστηκαν βάζοντας ως ενέχυρο μερίδια τους είναι ο George Soros, για δάνεια επίσης από την HSBC, και ο συνιδρυτής της Blackstone Group LP Stephen Schwarzman. Ωστόσο τα ενέχυρα που είχαν βάλει, σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία δεν ήταν για να υποστηρίξουν τις εταιρείες τους.

Τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις του Paulson είχαν πολλές αναταράξεις, υποβαθμίζοντας τις επιδόσεις των προμηθειών που βοηθούν τη χρηματοδότηση των μπόνους των υπαλλήλων του. Μάλιστα η εταιρεία είχε το 2014 τη δεύτερη χειρότερη χρονιά της, γεγονός που συνδέεται με την στρατηγική που ακολουθήθηκε πάνω σε εταιρικά συμβάντα όπως πτωχεύσεις και διασπάσεις. Τότε εκτός των άλλων το fund Paulson Advantage κατέγραψε πτώση 36%.

Επίσης η στρατηγική συγχωνεύσεων – αρμπιτράζ του Paulson πέρυσι δεν απέφερε τα αναμενόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα