Προχωρά η IPO της Allied Irish Banks

Η Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) της Allied Irish Banks, ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που θα έχει γίνει μέχρι σήμερα στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Δουβλίνου.

Την περασμένη εβδομάδα, η πώληση μεριδίου που κατέχει το ιρλανδικό Δημόσιο στην AIB ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή της, ενώ σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας είχε συνάντηση με ομάδα τραπεζών

που πιθανόν θα αναλάβουν σύμβουλοι της διαδικασίας.

Η κυβέρνηση του Δουβλίνου ευελπιστεί να αντλήσει περί τα 3 δισ. ευρώ ή και περισσότερα από την πώληση του 25% της ΑΙΒ, η οποία διασώθηκε από το κράτος κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης. Το μερίδιο προς πώληση μπορεί να φτάσει και το 27%. Το ιρλανδικό Δημόσιο κατέχει συνολικά το 99,9% της τράπεζας και, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ της χώρας, Μάικλ Νούναν, μπορεί να χρειαστεί μια δεκαετία προτού μπορέσει να επιστρέψει η τράπεζα εξ ολοκλήρου στα χέρια ιδιωτών.

Σύμφωνα με τον Νούναν, η πώληση μετοχών ενδέχεται να λάβει χώρα τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Εάν δεν επιτευχθεί αυτό, επόμενος στόχος είναι το φθινόπωρο. Βασικός στόχος παραμένει η μεγιστοποίηση της αξίας από την πώληση και σε αυτό κομβικό ρόλο θα παίξει η συνολική εικόνα της αγοράς.

Ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Bloomberg, έχει ενισχυθεί κατά 28% το τελευταίο εξάμηνο, αναφέρει το πρακτορείο. Το ράλι αυτό «φρέναρε» τις τελευταίες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν πως δεν θα βιαστούν να προχωρήσουν στην πώληση, για την οποία επιδιώκουν τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Το ιρλανδικό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων που διαχειρίζεται το μερίδιο που κατέχει το κράτος στην AIB, τον Φεβρουάριο την αποτιμούσε στα 11,3 δισ. ευρώ. Αυτό πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της τράπεζας για το 2016, σύμφωνα με τα οποία τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ. Όσο για την αποτίμηση της αρχικής δημόσιας εγγραφής, υπολογίζεται ότι θα γίνει στο επίπεδο των 4,5 ευρώ ανά μετοχή.

Διεθνείς συντονιστές για την πώληση ορίστηκαν από την ιρλανδική κυβέρνηση οι Bank of America Corp., Deutsche Bank AG, και J&E Davy, ενώ σύμβουλος της κυβέρνησης σχετικά με την πώληση είναι η Rothschild. Στη δημόσια εγγραφή συμμετέχουν και οι Investec, Goldman Sachs, Citigroup, UBS, JPMorgan και Goodbody.

Keywords
Τυχαία Θέματα