Ανοδικά η Ευρώπη - Στο επίκεντρο Brexit, EKT

Με μικρή άνοδο οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς επικρατεί ένα κλίμα ανακούφισης μεταξύ των επενδυτών μετά και την έναρξη της διαδικασίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα σημειώνεται αντίδραση της αγοράς με πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων. Παράλληλα, οι χαράκτες πολιτικής της ΕΚΤ είναι επιφυλακτικοί ενώπιον της όποιας αλλαγής της πολιτικής τους εντός του Απριλίου, μετά από πληροφορίες για αύξηση του κόστους δανεισμού για τις χώρες της υπερχρεωμένης περιφέρειας, που αναστάτωσαν τους επενδυτές. Δημοσίευμα του Reuters

αναφέρει πως η ΕΚΤ προτίθεται να διαβεβαιώσει τους επενδυτές πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν βρίσκεται κοντά στο τέλος του.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 νωρίτερα σημείωνε άνοδο σχεδόν 1%. Οι τομείς πετρελαίου και φ/α, καθώς και ο κλάδος λιανικής σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Η ιταλική πετρελαϊκή Saipem σημείωνε λίγο πριν άνοδο 2,09% μετά από την επιστροφή της στην κερδοφορία. Στο μεταξύ, ο νορβηγική ενεργειακή, Statoil ήταν κοντά στην κορυφή του δείκτη, με άνοδο 1,79%, μετά τις αναφορές για επενδύσεις 2,34 δισ. δολ. σε υπεράκτια έργα.

Στο «κόκκινο» ο κλάδος αυτοκινήτων με απώλειες 1,18%, μετά την ανακοίνωση σχεδίων να εισέλθει στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Ο τομέας βασικών πόρων και τεχνολογίας ήταν επίσης σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, λίγο νωρίτερα ο FTSE100 με άνοδο 0,11%, o DAX με άνοδο 0,14%, o CAC40 στο +0,10%, o FTSE MIB με άνοδο 0,10%, o IBEX35 υποχωρούσε οριακά 0,01%

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις του Brexit, οι υπουργοί Εμπορίου συναντώνται στη Μάλτα για να συζητήσουν τις βασικές παραμέτρους για την πολιτική εμπορίου των υπόλοιπων 27 μελών της ΕΕ, καθώς και άλλα εμπορικά deals. Η βρετανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναμένεται να δημοσιοποιήσει τη Λευκή Χάρτα που θα περιγράφει τις βασικές νομικές κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit.

Παράλληλα, οι παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να συναντηθούν στο Διεθνές Αρκτικό Φόρουμ για να συζητήσουν για τα παγκόσμια ενεργειακά αποθέματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα