Στο πολυνομοσχέδιο ως προαπαιτούμενο και οι δασικοί χάρτες

Της Μαριάννας Τζάννε

Στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το επόμενο Σάββατο από την βουλή, θα ενταχθούν οι ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, τους οποίους το υπουργείο Περιβάλλοντος βάζει στόχο να ολοκληρώσει ως το 2019. Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, η κυβέρνηση θεσμοθετεί τις αλλαγές που αποτελούν προαπαιτούμενο, με στόχο η χώρα να οριοθετήσει τα δάση και τις δασικές εκτάσεις και έτσι να ξεκαθαρίσει η περιουσία του δημοσίου και να ανοίξει ο δρόμος για πολλές επενδύσεις που σήμερα

εμποδίζονται από το γκρίζο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Οι οικιστές πάντως πιέζουν την κυβέρνηση η ρύθμιση να έχει προβλέψεις και για τους αμιγώς αυθαίρετους οικισμούς που θα αποκαλύψουν οι δασικοί χάρτες, καθώς επίσης και να θεσμοθετήσει την αναστολή της κατεδάφισης αυθαιρέτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Το πάγωμα των κατεδαφίσεων επανέφεραν την Παρασκευή, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου αλλά και οι άλλοι αυτοδιοικητικοί φορείς, σε συνάντηση που είχαν οι οικιστές της Ανατολικής Αττικής (Κερατέα, Λούτσα, Ωρωπό) με συνεργάτες του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη ενόψει της ψήφισης της ρύθμισης.

Την επίμαχη ρύθμιση είχε σχεδιάσει να φέρει προ μηνών η κυβέρνηση με τροπολογία μετά το θόρυβο που προκάλεσαν στην Ραφήνα οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Ωστόσο οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ακόμη και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί μονολότι οι ρυθμοί των κατεδαφίσεων κάθε άλλο από δραστήριοι εμφανίζονται.
Κατά την συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής επισήμανε επίσης ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία μηχανισμού για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα γενιά αυθαιρέτων και ζήτησε οι οριοθετήσεις των οικισμών να γίνουν με σύντομες διαδικασίες.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία των βουλευτών από το Υπόλοιπο Αττικής και σε αυτή συμμετείχαν οι κύριοι Γιώργος Πάντζας, Πάνος Σκουρολιάκος, Γιάννης Δέδες και Κωνσταντίνος Κατσίκης. Επίσης στην σύσκεψη παραβρέθηκαν από τον Δήμο Λαυρεωτικής οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Αδάμης και Παναγιώτης Τσίκλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Σταύρος Ιατρού και από τον Δήμο Μαραθώνα ο Αντιδήμαρχος Αιμίλιος Ρεΐσογλου.

Οι βασικές προβλέψεις της ρύθμισης

Οι νέες ρυθμίσεις, θα αποτυπώσουν το πρόβλημα που έχει ανακύψει σε οικισμούς μέσα σε δάση και θα βάλουν τις βάσεις πάνω στις οποίες η πολιτεία θα πατήσει, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ουκ ολίγους οικισμούς που φύτρωσαν μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, τις περισσότερες φορές με την ανοχή και την ευθύνη της διοίκησης. Το υπουργείο έχει χωρίσει τις αμφιλεγόμενες περιοχές σε τρεις κατηγορίες που ανάλογα με τον χαρακτήρα της κάθε περίπτωσης, η ρύθμιση θα αποτελέσει την βάση για να γίνει το ξεκαθάρισμα των οικισμών αυτών.

Πιο συγκεκριμένα:

-Με πορτοκαλί χρώμα θα αποτυπώνονται εντός έξι μηνών οι οικισμοί με έγκυρα και σε ισχύ σχέδια πόλης, οι οποίοι θεωρούνται νομιμοποιημένοι από την στιγμή που έχουν ρυμοτομηθεί. Οι οικισμοί αυτοί δεν υπόκεινται στην υποχρέωση κατάρτισης δασικού χάρτη πλην όμως σε αυτούς εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας που αφορούν σε πάρκα και άλση που βρίσκονται εντός τους.

-Με κίτρινο χρώμα θα αποτυπώνονται οι οικισμοί που δεν διαθέτουν νόμιμες οικοδομικές άδειες και πολεοδομήθηκαν με παλιές νομαρχιακές αποφάσεις που κρίθηκαν εκ των υστέρων ανίσχυρες από το ΣτΕ. Οι περιοχές αυτές δεν έχουν ελεγχθεί από τις δασικές υπηρεσίες, επομένως είναι πολύ πιθανόν να ενσωματώνουν δασικούς θύλακες. Για τις όμορες σε αυτές περιοχές θα προχωρεί κανονικά η διαδικασία της κύρωσης ενώ για τις επίμαχες δεν θα αναρτάται δασικός χάρτης. Για την τύχη τους θα αποφαίνεται ενδιάμεσα Ειδική Επιτροπή που θα συγκροτείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα ερευνά το πολεοδομικό καθεστώς τους. Μέσα σε οκτώ μήνες η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να έχει συντάξει έκθεση με όλα τα χαρακτηριστικά της περιοχής, η οποία θα κοινοποιείται στον ΟΤΑ για να ακολουθηθεί στην συνεχεία η διαδικασία των αντιρρήσεων. Τα στοιχεία που θα προκύπτουν θα αποστέλλονται στην διεύθυνση δασών και με υπουργική απόφαση θα καθορίζεται η τύχη της περιοχής.

-Από την διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών προκύπτει μια τρίτη κατηγορία, οι καθαρά αυθαίρετοι οικισμοί, για τους οποίους το υπουργείο θα ακολουθήσει νέα νομοθετική ρύθμιση. Οι οικιστές πάντως της Αττικής που συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή με πρωτοβουλία των βουλευτών στο Υπόλοιπο Αττικής με συνεργάτες του κ.Τσιρώνη κρατούν μικρό καλάθι για τις λύσεις που θα δοθούν.

Το υπουργείο έχει υποστηρίξει ότι μέσω της κύρωσης των δασικών χαρτών θα γίνει ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα που είναι να καταγραφούν οι αυθαίρετοι οικισμοί. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται περιοχές στην Αττική, στη Χαλκιδική και την Κρήτη. Μεγάλο ζητούμενο όμως για να τρέξουν οι ρυθμίσεις παραμένει το πλαίσιο της χρηματοδότησης των δασικών χαρτών που προβλέπεται να κοστίσουν 70 εκ. ευρώ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δηλώσει ότι οι πόροι που θα διατεθούν θα προέλθουν από τα τέλη αντιρρήσεων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πράσινο Ταμείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα