Μύθοι και πραγματικότητες για τον τζόγο

H έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας – η έκθεση σε μορφή pdf φθάνει σχεδόν τις 100 σελίδες- περιέχει πλήθος στοιχείων που μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να διαμορφώσει γνώμη στη βάση των δεδομένων μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής που υπηρετεί το θεσμικό της ρόλο. Άλλωστε, τα δεδομένα προσφέρουν σε όλους μια καλή υπηρεσία καθώς συνδράμουν στην διάλυση μύθων και την επαναφορά της πραγματικότητας.

Ο τζόγος παρά τις κατά καιρούς εξάρσεις του

παρακολουθεί κατά πόδας της οικονομική πραγματικότητα των ημερών αλλά και τις διακυμάνσεις – προς τα κάτω- ενός ολοένα και πιο περιορισμένου εισόδηματος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Το 2008 πριν το μνημόνιο και δίχως την έτσι και αλλιώς καταλυτική για τα δεδομένα της αγοράς παρουσίας των διαδικτυακών εταιρειών ο συνολικός τζίρος της αγοράς ήταν κάτι παραπάνω από 9 δις ευρώ , ενώ το 2015 το αντίστοιχο νούμερο ήταν λίγο κάτω από 5,5 δις ευρώ. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Ο τζόγος εν ολίγοις πρέπει να «εφευρεθεί» εκ νέου για τα δημόσια ταμεία και η φορολογία δεν είναι πάντα η καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση. Το άνοιγμα του ανταγωνισμού και οι αδειοδοτήσεις με ξεκάθαρους όρους στους τομείς της αγοράς που υπάρχει κυρίως διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον διαμορφώνει το έδαφος για σταθερά και πραγματικά ανά έτος έσοδα.

Από την έκθεση κράτησα τρία στοιχεία:

-Πρώτο Δεδομένο: Τα μειωμένα ακαθάριστα έσοδα. Η εξήγηση της Επιτροπής: «Η συνολική μείωση των ακαθάριστων εσόδων των τυχερών παιγνίων το 2015, οφείλεται στη μείωση των ακαθάριστων εσόδων όλων των παρόχων, η οποία κυμάνθηκε από 2,6% έως και 34,3%. Συγκεκριμένα, η μικρότερη πτώση καταγράφηκε για την ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία διαμορφώθηκε σε 2,6%. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις καζίνων με μείωση 3,8% και η Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. με 8,8%. Τα ακαθάριστα έσοδα του 2015, κατανέμονται ανά πάροχο ως εξής: Η ΟΠΑΠ Α.Ε. κατέχει το 72,5%, οι επιχειρήσεις καζίνων το 16,5%, η Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. το 10,8% και, τέλος, η ΟΔΙΕ Α.Ε. (βρίσκεται σε εκκαθάριση) το 0,2%».

- Δεύτερο δεδομένο: Ο κύκλος εργασιών. Η εξήγηση της Επιτροπής: «Ο κύκλος εργασιών αγοράς τυχερών παιγνίων το 2015 ανήλθε στα 5.659.137.900 ευρώ (δεν περιλαμβάνονται οικονομικά στοιχεία των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου). Πέρυσι, λοιπόν, η ρυθμιζόμενη αγορά τυχερών παιγνίων εμφάνισε περιορισμένη πτώση της τάξης του 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρέμεινε, ωστόσο, σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με το ιστορικά χαμηλό του 2013, το οποίο είχε διαμορφωθεί στα 5.495.241.086 ευρώ, αλλά σημαντικά μικρότερη από το μέγεθος των 9.239.831.836 ευρώ που είχε διαμορφωθεί το 2008».

- Τρίτο δεδομένο: Ο κύκλος εργασιών των διαδικτυακών εταιρειών. Η εξήγηση της Επιτροπής: «Το 2015, ο κύκλος εργασιών των 24 εταιρειών, των εταιριών, ανήλθε στο 1.887.029.336 ευρώ, καταλαμβάνοντας μερίδιο 25%, στο σύνολο του κύκλου εργασιών τυχερών παιγνίων της Ελλάδας. Ωστόσο, με βάση τα ακαθάριστα έσοδα, που προκύπτουν από τον κύκλο εργασιών μείον τις αποδόσεις των παικτών, το μερίδιο των παραπάνω εταιρειών διαμορφώνεται στο 6,7%, ποσό που αναλογεί σε 116.200.235 ευρώ. Από αυτά, τα 34.903.093 ευρώ είναι η συμμετοχή τους προς το Δημόσιο στα ακαθάριστα έσοδα τυχερών παιγνίων που διεξάγονται μέσω διαδικτύου».

Keywords
Τυχαία Θέματα