Πώς ο Τραμπ... έριξε το δολάριο και πότε μπορεί να το ανεβάσει

Το δολάριο έχει υποχωρήσει περίπου 12% το τελευταίο εξάμηνο καθώς τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ που θα εκτίνασσαν την οικονομική ανάπτυξη, έχουν δώσει τη θέση τους σε όλο και μεγαλύτερη αμφισβήτηση για τις δυνατότητες του προέδρου των ΗΠΑ.

Έξι μήνες χωρίς έργο, τη στιγμή που στην Ευρώπη η πολιτική και οικονομική κατάσταση σταθεροποιείται, έφεραν τις ισοτιμίες στο να χρειάζονται 1,16 δολάρια για να αγοράσεις ένα ευρώ, ενώ πριν έξι περίπου μήνες όλοι αναρωτιόντουσαν πότε θα έρθειο το 1 προς 1.

Πολλοί

αναλυτές πιστεύουν ότι το ευρώ στα 1,16 -1,17 δολάρια είναι το όριο όπου η ισοτιμία θα αρχίσει να διορθώνει (1,1714 είναι το υψηλό που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2015), αλλά δεν αποκλείουν να φτάσει και στα 1,20 δολάρια, καθώς οι αγορές είναι ρηχές λόγω καλοκαιριού, οπότε η διόρθωση, αν έρθει, ίσως να αρχίσει το Σεπτέμβριο.

Από την άλλη, το κόστος ασφάλισης από μια μεγάλη βουτιά του δολαρίου είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, γεγονός που δείχνει ότι η αγορά περιμένει μεγάλες κινήσεις στις ισοτιμίες.

Στην Ευρώπη ο Εμανουέλ Μακρόν δείχνει να τα βρίσκει με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η τελευταία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ηγηθεί της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης.
Συμπέρασμα: Η Ευρώπη θα έχει ισχυρή πολιτική ηγεσία, τη στιγμή που τα μεγάλα προβλήματα όπως το Grexit δεν είναι πια στο προσκήνιο, ενώ και το Brexit δείχνει να οδεύει προς μια διευθέτηση ήττας για τη Βρετανία.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ ο νέος πρόεδρος έχει περάσει έξι μήνες χωρίς να έχει το παραμικρό νομοθετικό έργο, ενώ υπάρχουν ανοικτά αρκετά θέματα υπό δικαστική έρευνα που αφορούν τον ίδιο ή κοντινά του πρόσωπα.

Στην πραγματικότητα, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι εάν τελικά ο Τραμπ καταγγελθεί και καθαιρεθεί (η διαδικασία impeacment) αυτό θα ενισχύσει το δολάριο, διότι το οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα των ΗΠΑ είναι ο πρόεδρός της.

Το οξύμωρο είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε τους Γερμανούς ότι χειραγωγούν το ευρώ και το κρατάνε φτηνό, ενώ ο ίδιος είναι η αιτία που το δολάριο πέφτει έναντι του ευρώ, αποκαθιστώντας, κατά κάποιο τρόπο, την ισορροπία, έστω και άθελά του.

Γ. ΣΩΖΟΣ
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα