Μηνύματα Μοσκοβισί σε Αθήνα και δανειστές για μεταρρυθμίσεις, χρέος – «Παράθυρο» για λήψη μέτρων νωρίτερα

(upd)Μηνύματα με αποδέκτες την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές έστειλε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε μεν θετική την έξοδο στις αγορές, ωστόσο τόνισε με έμφαση την ανάγκη να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν από το 2019 μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου και όχι τοι 2020.

«Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα για νωρίτερα όπως τη μείωση του αφορολογήτου από το 2019 αντί από

το 2020 αλλά αυτό δεν έχει αποφασισθεί, θα κριθεί από τις προβλέψεις την άνοιξη του 2018, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος επίτροπος.

Αν η Ελλάδα κάνει παύση και δεν εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν, θα είναι λάθος. Πρέπει να παραμείνει στο «ποδήλατο» και να συνεχίσει να προχωράει. Αν σταματήσει, θα πέσει από το «ποδήλατο». Αλλά με καθησυχάζουν οι εγγυήσεις που μου δίνει η ελληνική πλευρά, τόνισε ο Επίτροπος της Κομισιόν.

Το ΔΝΤ είναι ένας απαραίτητος εταίρος, δεν πρέπει να κάνουμε αυτοσχεδιασμούς για το πώς θα φύγει. Θέλω να παραμείνει, για λόγους εμπιστοσύνης, μέχρι τέλους.

Από την άλλη πλευρά κάλεσε τους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Μοσκοβισί, σχολιάζοντας την έκδοση ομολόγου, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια. Είναι η ώρα να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας, τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης, τόνισε.

Και παρέθεσε τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας στις αγορές και το τέλος του μνημονίου:

1. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

2. Χρέος -τα συμφωνηθέντα να υλοποιηθούν

3. Κοινή γραμμή μεταξύ των δανειστών

Η επόμενη δεν είναι μια απλή αξιολόγηση γιατί βγάζει τη χώρα στις αγορές, τόνισε ο ίδιος.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

«Μετά την τελευταία μου επίσκεψη τον Φεβρουάριο, γίναμε μάρτυρες πολύ θετικών εξελίξεων. Είναι επιτυχία για Ελλάδα και για τους εταίρους της.
Είναι θετικό που η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές» υποστήριξε ο Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής. Έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος. Να συζητήσουμε για το μονοπάτι που απομένει να διανύσουμε.

Για την πορεία μετά το πρόγραμμα, είναι σημαντικό να υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ όλων» τόνισε ο ,Μοσκοβισί, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δουν συγκεκριμένα αποτελέσματα οι Έλληνες πολίτες και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να κοιτά και πάλι το μέλλον της με αισιοδοξία και ελπίδα ενώ υποστήριξε πως και οι εταίροι θα πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις όσον αφορά το ελληνικό χρέος.

Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος συναντήθηκε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα ενώ στις 12:00 το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε μια συγκλίνουσα συζήτηση με τον κ.Στουρνάρα για τις οικονομικές και τραπεζικές παραμέτρους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, «είχε μια πολιτική και ειλικρινή συζήτηση για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος και της Ελλάδας», με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση με τον Πρ. Παυλόπουλο

«Ο,τι συμφωνήσαμε θα το τηρήσουμε στο ακέραιο, είμαστε βέβαιοι ότι και από την πλευρά των εταίρων μας θα γίνει αυτό που πρέπει για το ελληνικό χρέος. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά μέχρι τότε η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος Επίτροπος από την πλευρά του τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε εξαιρετική θέση και πως πλέον περνάει σε μια νέα φάση η σχέση της με την ευρωπαϊκή κοινότητα», σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδρομής και θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες». Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι : “Πρέπει να συμμεριζόμαστε τους ίδιους κανόνες για να μοιραστούμε και τα ίδια οφέλη. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Μπορείτε να υπολογίζετε στη βοήθεια μας, θέλουμε να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα. Μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς».

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Πιέρ Μοσκοβισί για τη στήριξή του προς την Ελλάδα σημειώνοντας ότι η θετική πορεία της Ελλάδας είναι προς όφελος και της ίδιας της Ευρωζώνης αλλά και της Ε.Ε.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε στην Ελλάδα με αντικείμενο τη διευκόλυνση της ελληνικής οικονομίας, σας ευχαριστώ για όσα έχετε κάνει για την Ελλάδα. Αν είχε αποτύχει η πορεία της Ελλάδας, αυτό θα έβλαπτε την πορεία της Ευρωζώνης και της Ε.Ε», ανέφερε και επανέλαβε τη δέσμευση για τήρηση των συμφωνηθέντων αλλά και την πεποίθηση πως οι εταίροι θα πράξουν τα δέοντα στο ζήτημα του χρέους.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ της θεσμικής ενίσχυσης του Eurogroup, ζήτημα όπως είπε που έχει να κάνει με τη Δημοκρατία.

«Πρέπει το Eurogroup να ενισχυθεί θεσμικά, η ενίσχυση σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου είναι θέμα δημοκρατίας. Είμαστε ως Ελλάδα στο πλευρό της Επιτροπής και του Eurogroup ώστε να αποκτήσει θεσμικό βάθος».

Τέλος ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του.

«Θέλω να σας συγχαρώ για τον τρόπο που έχετε ασκήσει τα καθήκοντά σας, γιατί δεν διαλέξατε τον δρόμο της απλής διαχείρισης, αλλά έχετε ένα όραμα. Εύχομαι όλες αυτές τις προσπάθειες που κάνετε, να αναγνωριστούν όταν έρθει η ώρα όπως αρμόζει στη δική σας προσωπικότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα